Slovenská národná galéria verí v začiatok rekonštrukcie na jar

NETKY.SK • 12 Január 2014, 15:12 • 2 min
Slovenská národná galéria  verí v začiatok rekonštrukcie na jar

BRATISLAVA - Sídlo Slovenskej národnej galérie v Bratislave by sa do troch rokov malo zmeniť na modernú galériu otvorenú pre každého.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) by sa mala začať na jar. Jarný termín odovzdania staveniska je podľa generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej reálny, keďže sa očakáva, že Ministerstvo kultúry SR vyhlási v týchto dňoch verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Národná galéria sa na začatie rekonštrukcie pripravila ešte vlani. Do Hurbanových kasární na Kollárovom námestí vysťahovala všetky objekty, ktorých sa rekonštrukcia týka - Vodné kasárne na Rázusovom nábreží a administratívne priestory na Riečnej ulici. Premostenie SNG zatvorili pred takmer 13 rokmi, presne 1. marca 2001. Ako ďalej pre agentúru SITA povedala Kusá predpokladá, že rekonštrukcia sa začne najakútnejšími problémami, napríklad Premostením, ktoré je vo veľmi zlom technickom stave.

Rekonštrukcia má podľa šéfky SNG priniesť tri veľké výstavné priestory v Premostení určené pravdepodobne pre dočasné výstavy. Vodné kasárne by mali, tak ako doteraz, ponúkať stále expozície, no na menšej ploche. Z metrov štvorcových im ukrojí zväčšenie vstupných priestorov. Vstupná hala bude dvojpodlažná, čo zaistí dôstojný vstup do galérie a zároveň sa tu budú môcť konať rôzne podujatia. To, čo Vodným kasárňam uberie zväčšenie ich vstupu, pridá im zmena Knižnice SNG na výstavné priestory. Celý parter Vodných kasární a ďalších objektov národnej galérie bude otvorený verejnosti, budú tu detský ateliér, kaviareň či predajne. Vynovená SNG získa viacero stálych expozícii venovaných od starého až po súčasné umenie. Pribudnú jej rôzne priestory na dočasné výstavy. Galéria zároveň získa také technické vybavenie, ktoré jej umožní hostiť aj veľké výstavy zo zahraničia náročné na klimatizáciu, svetlo alebo ochranu. Podstatnou zmenou SNG má byť jej zapojenie sa do života bratislavského Starého Mesta. Na nádvorí vznikne verejný priestor prístupný každému, nielen návštevníkom výstav. Cieľom je, aby sa do galérie dalo prísť aj na kávu, prečítať si knihu či noviny, alebo si len cez ňu skrátiť cestu do mesta. Letné kino SNG, ktoré ako upozornila Kusá, nikdy nebolo ako kino skolaudované, zanikne. SNG však počíta so vznikom veľkej kinosály vo vnútri galérie. Keďže Letné kino bolo veľmi populárne, galéria plánuje premietať na vynovenom nádvorí, zdôraznila pre SITA Kusá s tým, že každú dobrú aktivitu chcú určite zachovať. SNG má rekonštrukciou získať 1 800 metrov štvorcových pre depozitáre a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Zaradí sa tak medzi stredne veľké moderné galérie. 

Vláda v októbri schválila, že rekonštrukcia sídla SNG v Bratislave sa posunie na roky 2013 až 2016 a bude drahšia o vyše 4,6 milióna eur. Pôvodný zámer uskutočniť rekonštrukciu v rokoch 2007 až 2013 nebol dodržaný pre nástup hospodárskej krízy, ktorý pozastavil práce na projekte. Investičná akcia Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave preto vyjde štát viac. Obstarávacia cena a dofinancovanie verejných prác sa zvýši na 32 960 000 eur bez DPH (39 552 000 eur s DPH) a celkovo ide o zvýšenie o 4 621 000 eur bez DPH. Zvýšenie obstarávacej ceny je tiež spôsobené zapracovaním interiérového vybavenia. Na cenu rekonštrukcie sídla SNG vplýva i zabudovanie špecificky upravených a zabezpečených depozitárov, ktoré budú slúžiť národnej galérii na trvalé odborné uloženie zbierok. Ministerstvo kultúry by malo peniaze na rekonštrukciu dostávať zo štátneho rozpočtu v rokoch 2014 až 2016. 

Ako pre agentúru SITA povedal vlani v decembri minister kultúry Marek Maďarič, “nebolo to ľahké v tejto situácii presadiť, ale je to kľúčová investícia nielen pre rezort kultúry, ale pre kultúru ako takú“. Maďarič si uvedomuje, že takéto veľké investičné akcie určite pritiahnu mnohých záujemcov. Zákon o verejnom obstarávaní je dosť zložitý a ťažko predpokladať vopred, či nebudú počas obstarávania námietky. “Dúfam, že sa dostaneme do stavu, kedy budú môcť byť na jar začaté práce,“ dodal pre SITA šéf rezortu kultúry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies