Slovenská nadácia MAGNA pomáha bojovať proti HIV vo svete, stará sa najmä o deti

NETKY.SK • 1 December 2016, 17:09 • 2 min
Slovenská nadácia MAGNA pomáha bojovať proti HIV vo svete, stará sa najmä o deti

BRATISLAVA - Slováci pomáhajú vo svete bojovať proti HIV/AIDS. Humanitárna nadácia MAGNA sa aktuálne stará o viac ako 1500 nakazených detí a mladých v Kambodži. Poskytuje im zdravotnú starostlivosť, psychosociálnu podporu, prístup k antiretrovirálnej liečbe. Zabezpečujú im aj vzdelanie.

slovakia

left justify in out

Pracovníci MAGNA majú s podobnými projektmi skúsenosti aj z Vietnamu, Konžskej demokratickej republiky a Kene.

 

"Tínedžeri z Kambodže sú často stigmatizovaní. Úrady im bránia chodiť do školy alebo ich nechcú zamestnať. Nezriedka ich okolie označuje za zlých ľudí - dievčatá za prostitútky a chlapcov za závislých na drogách. V drvivej väčšine prípadov sa však nakazili ešte pred narodením - počas tehotenstva matky alebo pri pôrode. Za svoje ochorenie nemôžu a často veľmi trpia," povedala Denisa Augustínová z MAGNY. Na problematiku HIV/AIDS sa organizácia rozhodla upozorniť v rámci dnešného Svetového dňa boja proti AIDS.

 

MAGNA lieči HIV/AIDS v Kambodži od roku 2003. V krajine trpí týmto ochorením vyše 70.000 ľudí. Najpočetnejšou skupinou sú práve tínedžeri. Pracovníci organizácie sa okrem pomoci pacientom s HIV/AIDS venujú aj liečbe a prevencii akútnej podvýživy.

 

Za 15 rokov existencie poskytla MAGNA zdravotnícku pomoc na štyroch kontinentoch – v krajinách, ako sú Nepál, Južný Sudán, Keňa, kensko-somálska hranica, Demokratická republika Kongo, Kambodža, Mjanmarsko, Vietnam, Filipíny, Haiti, Nikaragua, India. "V súvislosti s vojnou v Sýrii sme zasahovali na maďarsko-srbskej hranici, Chorvátsku, priamo v Sýrii a susednom Libanone," dodala Augustínová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies