Slovenská mládež športuje čoraz menej. Ako vrátiť pohyb do rodín?

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 15:41 • 2 min
Slovenská mládež športuje čoraz menej. Ako vrátiť pohyb do rodín?

BANSKÁ BYSTRICA - Zodpovedať otázku "prečo naše deti málo športujú" a pomenovať problémy športovania detí sa pokúsia odborníci na konferencii, ktorá sa uskutoční počas dvoch dní v Robotníckom dome v Banskej Bystrici. Na tlačovej besede vo štvrtok o cieľoch konferencie s názvom "Dieťa - Rodič - Šport" a podtitulom "Vráťme šport do rodiny" informovali jej organizátori a účastníci.

slovakia

left justify in out

"Už do názvu sme sa snažili skĺbiť tri komponenty, o ktoré počas tejto konferencie pôjde, teda o športovanie detí v rodinách, o tom ako nájsť znovu spôsob, aby deti aj podľa príkladu svojich rodičov začali športovať, aby sme zvýšili ich pohybovú aktivitu. Snažili sme sa preto zostaviť skupinu odborníkov, ktorá bude hovoriť o tejto problematike," uviedol na úvod tlačovej besedy člen prípravného výboru konferencie Ivor Lehoťan.

Závery konferencie "Dieťa - Rodič - Šport" poslúžia ako návod na riešenie situácií v danej problematike, ktoré by mali byť priamo aplikovateľné do každodenného života dieťaťa, rodiča, rodiny, školy, športového klubu a samosprávy. "Výstupom konferencie bude spoločná deklarácia s názvom "Vráťme šport do rodiny", kde chceme zhrnúť konkrétne body a konkrétne riešenia k tomu, aby sme šport do rodín vrátili," charakterizoval hlavný cieľ konferencie jej riaditeľ Marek Čecho z redakcie Svet športu. Viceprimátor Banskej Bystrice Marek Turčan vyzdvihol, že sa organizátori rozhodli za miesto konania vybrať Banskú Bystricu, ktorá je aj Európskym mestom športu 2017. "Budem veľmi rád, ak sa závery tejto konferencie pretavia aj do reality," dodal Turčan.

"Je veľmi dôležité odstraňovať neduhy, ktorými je postihnutá naša mládež a, žiaľ, po roku 1989 stále viac a viac. Mám na mysli, drogy, alkohol a duchovné prázdno. Je škoda, že na tento účel sa viac nevyužíva telesná výchova a šport," spresnil ambasádor konferencie Juraj Benčík, bývalý tréner chôdze. Hokejista Michal Handzuš podotkol, že "šport je fenomén u nás dosť podceňovaný, lebo sa veľa ľudí naň pozerá len cez top výsledky" a tiež dodal, že šport je dôležitý pre vytváranie vzťahov a schopnosť fungovať v kolektíve.

 

Šéftréner slovenskej atletickej reprezentácie a predseda pracovnej skupiny konferencie Martin Pupiš zdôraznil dôležitosť telesnej výchovy na školách, lebo v Európe patríme medzi krajiny s najmenšou hodinovou dotáciou telesnej výchovy, čo by sa podľa neho malo zmeniť.

Na konferencii vystúpia významné športové osobnosti, odborníci zo športovej praxe, z oblasti výchovy detí, psychológie, sociológie, lekárstva a publicistiky. Táto konferencia je podľa organizátorov unikátna svojím rozsahom na Slovensku. Organizuje ju Svet športu v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Univerzitou Mateja Bela a VŠC Dukla Banská Bystrica.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies