Unikátny objav slovenskej medičky: Vyšetrenie očného pozadia cez smartfón!

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 06:29 • 2 min
Unikátny objav slovenskej medičky: Vyšetrenie očného pozadia cez smartfón!

BRATISLAVA - Študentke Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Adriáne Furdovej a jej tímu sa podarilo jednoduchým použitím Volkovej šošovky a smartfónu zdokumentovať nálezy na očnom pozadí pacientov v dedine Mapuordit v Južnom Sudáne.

slovakia

left justify in out

Týmto spôsobom sa dajú rozšíriť možnosti vyšetrenia v nemocniciach tretieho sveta, ktoré nedisponujú špecializovanými oddeleniami. Furdová za svoj výskumný projekt získala 1. miesto v oftalmologickej sekcii medzinárodnej študentskej konferencie vo Varšave, odkiaľ si odniesla aj Grand prix publika.


Furdová s kolegami strávili mesiac v Južnom Sudáne, kde plánovali pred odovzdaním okuliarov vyzbieraných na Slovensku oftalmologicky vyšetriť pacientom zrakovú ostrosť a očné pozadie. Na vyšetrenie zrakovej ostrosti si so sebou vzali súpravu očných šošoviek, okuliarový rám, papierovú nástennú Snellenovu tabuľku optotypov a na vyšetrovanie očného pozadia klasický oftalmoskop. V súčasnosti sa tieto vyšetrenia v ambulancii či v nemocnici robia aj pomocou rôznych prístrojov, ktoré sú dôležité najmä pre zdokumentovanie a zaznamenanie nálezov na oku pacienta.

 

"Takéto prístroje však nie sú vhodné na transport do rozvojových krajín, a tak sme hľadali metódy, ktoré by ich nahradili. V prípade predného segmentu oka je to pomerne jednoduché - pomocou fotoaparátu. Pri vyšetrovaní očného pozadia nám veľmi dobre poslúžila klasická Volkova šošovka s hodnotou plus 20 dioptrií v kombinácii so smartfónom, ktorý mal štandardný LED blesk,“ vysvetlila Furdová.


Na smartfóne zachytili snímky, ktoré bez následných úprav zreteľne zobrazovali očné pozadie pacientov - očný nerv, farbu sietnice, výstup a priebeh ciev. Tímu sa podarilo celkovo vyšetriť a odovzdať okuliare približne 250 ľuďom, pričom sa zamerali na hospitalizovaných pacientov.

 

Skríning a dokumentácia sú dôležité pre lepšie možnosti následného manažmentu a liečby pacienta. Tieto snímky je možné poslať napríklad cez internet a diskutovať o prípade s odborníkom, ak v danej nemocnici nie je špecialista - oftalmológ. "Svojou prácou som ukázala, že je to v týchto podmienkach vhodná metóda. Aj takýmto spôsobom môže medicína napredovať,“ dodala Furdová.


Informácie agentúre SITA poskytla vedúca Oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave Andrea Földváryová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies