DUBLIN/RIMAVSKÁ SOBOTA – Maturantka Strednej odbornej školy obchodu a služieb Erika Rajtúková z Rimavskej Soboty pozitívne zviditeľnila našu krajinu.
Zúčastnila sa medzinárodnej súťaže Chef Ireland Culinary Competitions Food & Bev Live 2018 v írskom Dubline a odniesla si odtiaľ zlatú medailu.
Erika súťažila v kategórii Juniori do 21 rokov. Základnou ingredienciou pre všetkých v tejto kategórii bola bravčová panenka. Na prípravu jedla mali 35 minút. „Navariť sme museli dve porcie. Jedna išla na výstavu a druhá porotcom, tí nás sledovali aj počas celého varenia. Chodili okolo nás a sledovali čo robíme, keď niekomu začalo niečo prihárať tak ho upozornili. Boli na nás veľmi milí,“ povedala pre portál Rimava.sk Erika.
Foto: szkc.sk
Pre Eriku je dôležitá dokonalosť a netajila, že mala obrovský stres. Všetkých šesť konkurentov napokon porazila vlastným receptom.
Foto: szkc.sk
„Robila som panenku obaľovanú v prosciutte so smotanovo-vínovou omáčkou so syrom niva a s vyprážaným hroznom v parmezánovom cestíčku s glazovanou zeleninou,“ prezradila Erika.
Foto: szkc.sk
Nový slovenský talent najbližšie zamieri na súťaž skupinového varenia v Luxembursku. V apríli bude zase súťažiť v Banskej Bystrici. „Okrem súťaží ma v marci čaká písomná maturita a v apríli zas praktická, bude to náročné,“ dodala pre portál Rimava.sk. Bez ohľadu na študijné výsledky, jej kariéra jasne smeruje k svetovej kuchárskej špičke.
Tu je Erikin recept, ktorý zverejnil portál dobrenoviny.sk:
Cibuľu a cesnak nakrájajte a orestujete s rozmarínom. Následne zalejete šumivým vínom, zredukujete a zalejete smotanou zmiešanou so syrom niva. Okoreníte. Omáčku následne prepasírujete a zjemníte maslom. Panenku obalíte v prošute, osolíte a dochutíte korením. Na mäso nastrúhate cesnak a rozotriete. Na panvici pečiete mäso so šalviou. Na hrozno si vytvoríte cesto z vajec, múky a parmezánu, dvakrát obalíte a vypražíte. Zeleninu následne oblanšírujete a okúpete v karameli.