Slovenská lekárska komora chce vyššie platy pre lekárov a lepšie podmienky

NETKY.SK • 1 August 2016, 13:45 • 2 min
Slovenská lekárska komora chce vyššie platy pre lekárov a lepšie podmienky

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) žiada lepšie pracovné podmienky a vyššie platy pre lekárov. Ako upozornila komora v stanovisku, jedným z mnohých, no o to závažnejších problémov slovenského zdravotníctva je akútny nedostatok lekárov, predovšetkým všeobecných, pediatrov, či lekárov v samotných nemocniciach. Táto situácia má podľa SLK dopad nielen na pacientov a samotných lekárov, ale aj na profesijné organizácie.

slovakia

left justify in out

Základným problémom je skutočnosť, že slovenské lekárske fakulty neprodukujú dostatok absolventov. "Len u všeobecných lekárov nám chýba viac ako dvetisíc odborníkov. Táto politika, ktorá je nastavená, sa bude musieť čo najrýchlejšie zmeniť. Je nevyhnutné, aby z lekárskych fakúlt vychádzalo podstatne viac absolventov ako doteraz,“ upozornil prezident SLK Marian Kollár. Zároveň dodal, že skrytým nedostatkom celej problematiky je aj starnutie lekárov.


Zamedziť odchodu mladých lekárov do zahraničia je podľa vedenia SLK najdôležitejšia úloha, ktorú treba splniť. "Je potrebné zatraktívniť celé povolanie, počnúc pracovnými podmienkami, vzdelávaním a najmä finančným ohodnotením,“ dodal Kollár. Prezident komory je presvedčený, že aj na Slovensku je možné vytvoriť pre lekárov také podmienky, ako majú v zahraničí.

 

"Samozrejme, ale to záleží len od nás, teda tých, ktorí k téme zdravotníctva máme a mali by sme čo povedať. SLK v ostatnom čase robí všetko pre to, aby sa tieto podmienky zlepšili, v záujme nielen zdravotníckych pracovníkov a lekárov, ale predovšetkým v záujme pacienta," doplnil Kollár.


Nemenej dôležitou skutočnosťou pri vyriešení akútneho nedostatku lekárov je podľa SLK aj zvýšenie počtu prijatých uchádzačov na medicínu. "Jednoznačne, kvóty na prijatých medikov sa musia zvýšiť. Nestačí ich však len vzdelávať. Našim cieľom je, aby sa robila taká zdravotnícka politika, ktorá by medikov primäla ostať pracovať na Slovensku a ak by napriek tomu odišli do zahraničia, aby mali eminentný záujem sa po nabratí skúseností vrátiť späť do našej krajiny," uzavrel Kollár s tým, že vzdelanostná úroveň našich lekárov je totiž veľmi dobrá, porovnateľná s inými krajinami EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies