Slovenská lekárska komora chce pre lekárov povinné členstvo v komore

NETKY.SK • 23 December 2014, 14:51 • 2 min
Slovenská lekárska komora chce pre lekárov povinné členstvo v komore

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) chce povinné členstvo lekárov v komore.

slovakia

left justify in out

Jej prezident Marian Kollár vysvetľuje, že lekár je regulovaným povolaním a aj smernica Európskeho parlamentu hovorí o tom, že každé regulované povolanie musí mať povinné členstvo. Ako tvrdí, bez neho nemôžu uplatniť dohľad nad všetkými lekármi. "Na nás sa vzťahuje prenesený výkon štátnej správy, to znamená, že my musíme mať v evidencii všetkých lekárov, mali by sme mať dosah na všetkých lekárov. My sme zodpovední za licencie všetkých lekárov, ale z nášho pohľadu, ak chceme vplývať a mať dosah skutočne nielen na vzdelávanie, ale na všetko, na všetkých lekárov, jednoznačne tam musí byť povinné členstvo," uviedol Kollár.

 

Svoju požiadavku predostrela komora aj ministrovi zdravotníctva, požiadala ho o legislatívnu úpravu postavenia lekára a stavovskej organizácie. Prezident SLK dodáva, že povinné členstvo je predpokladom rovnosti pri hodnotení medicínsky správneho a etického konania lekárov vykonávajúcich lekárske povolanie. Podotýka, že povinné členstvo v komore majú napríklad advokáti, veterinári či architekti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies