Slovenská klimatická iniciatíva je sklamaná z výsledkov summitu COP26

NETKY.SK • 15 November 2021, 15:41 • 2 min
Slovenská klimatická iniciatíva je sklamaná z výsledkov summitu COP26

BRATISLAVA - Predstavitelia združenia však hodnotia veľmi pozitívne postoj Slovenska k riešeniu klimatickej krízy. Vyzdvihli tiež účasť našich zástupcov na medzinárodnej konferencii.

slovakia

left justify in out

Slovenská klimatická iniciatíva (SKI) je zo záverov klimatickej konferencie v Glasgowe (COP26) sklamaná. Glasgow bol "slabým odvarom" varovaní vedcov o klimatickej zmene. Jediným zásadnejším výstupom je dohoda o zastavení odlesňovania do roku 2030. To je vzhľadom na rozsah, závažnosť a urgentnosť klimatickej krízy extrémne málo. Pre TASR to uviedla koordinátorka SKI Kateřina Chajdiaková.

 

img

 

Environmentalisti negatívne hodnotia to, že lídrom sa nepodarilo dosiahnuť zásadný zlom na globálnej úrovni. Závery, žiaľ, podľa SKI odzrkadľujú neschopnosť medzinárodného spoločenstva reflektovať vedecké odporúčania a pretaviť ich do potrebných politických rozhodnutí."Táto neschopnosť – nech už je zapríčinená čímkoľvek – bude mať fatálne dosahy na globálnu populáciu, naše zdravie, bezpečnosť, poľnohospodárstvo i celkovú ekonomiku," skonštatovala Chajdiaková.

 

Prečítajte si tiež: Minister z ostrova Tuvalu nakrútil pre klimatický summit jedinečné video!

 

To, že malo Slovensko na konferencii zastúpenie na najvyššej úrovni, hodnotí SKI pozitívne. "Rezonovalo vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej medzi top lídrami na úvod konferencie, ako aj aktivity našej vlády (napríklad náš záväzok ukončenia energetického využívania uhlia či dosiahnutia uhlíkovej neutrality) či účasť ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO)," tvrdí Chajdiaková. Bolo vidieť, že Slovensko patrí v rámci Vyšehradskej štvorky medzi priekopníkov klimatickej agendy, dodala.

 

img

 

Do budúcnosti je potrebné politické líderstvo a komplexný systémový prístup, odklon od uhlia musí byť len začiatok, poukazuje iniciatíva. "Klimatická zmena zasiahne každú oblasť nášho života, preto sa viac ako na deklarácie musíme sústrediť na systémové zmeny a konkrétne kroky," poznamenala Chajdiaková s tým, že na 1. mieste nesmie byť záujem jednotlivcov či priemyslu, ale zachovanie druhu.

 

K téme: Angela Merkelová podporila demonštrantov: Mladí majú právo protestovať!

 

COP26 sa v sobotu skončil prijatím Glasgowského klimatického paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona