Slovenská kinematografia sa predstaví na Berlinale

NETKY.SK • 2 Február 2014, 12:26 • 2 min
Slovenská kinematografia sa predstaví na Berlinale

BRATISLAVA - V sekcii Forum premietnu dokumentárny film Zamatoví teroristi (2013) trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes.

slovakia

left justify in out

Na 64. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne, ktorý sa bude konať od 6. do 16. februára, bude mať slovenská kinematografia zastúpenie nielen na Európskom filmovom trhu (EFM), ale aj v oficiálnom programe berlínskeho festivalu. Slovensko bude zastupovať dokumentárny film Zamatoví teroristi (2013) trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, ktorý premietnu v sekcii Forum.

V sekcii Forum, ktorá uvádza európske a svetové premiéry z oblasti nezávislého autorského filmu, tento rok predstavia 28 svetových a osem medzinárodných premiér z rôznych krajín. Film Zamatoví teroristi, ktorý rozpráva príbehy troch hrdinov odsúdených v období komunistického režimu za teroristický čin, v Berlíne osobne uvedú všetci režiséri. S Pekarčíkom, Ostrochovským a Kerekesom sa na berlínskej projekcii zúčastní okrem toho aj kameraman filmu Martin Kollár. Film mal premiéru na minuloročnom MFF Karlove Vary, kde získal ocenenie FEDORA, na festivale v Berlíne absolvuje medzinárodnú premiéru. Celkovo ho premietnu šesťkrát, premiéra sa uskutoční 12. februára o 21:30 v kine Delphi Filmpalast. V sekcii Forum sa spolu s ostatnými filmami môže uchádzať o cenu poroty FIPRESCI, Ekumenickej poroty a o ďalších šesť neštatutárnych cien. 

Každoročnou súčasťou Berlinale je pod názvom Berlinale Talents aj stretnutie mladých talentovaných tvorcov, ktorí pôsobia vo filmovom priemysle zatiaľ len krátko. Medzi tristo filmármi zo 79 krajín sveta, ktorí rozvíjajú svoju kariéru zatiaľ len prvých päť až desať rokov, budú tento rok aj dvaja slovenskí režiséri. Jedným z nich je režisér a výtvarník Andrej Kolenčík, ktorý vyštudoval animovanú tvorbu na VŠMU v Bratislave a je režisérom viacerých animovaných filmov a videoklipov. Jeho krátky dokumentárny film Hviezda (2012) a prvý krátky hraný film Výstava (2013) premietajú na medzinárodných filmových festivaloch, kde získavajú ocenenia. Účastníkom stretnutia Berlinale Talents bude aj režisér Adam Oľha, absolvent dokumentárnej tvorby na FAMU v Prahe, ktorého magisterský film a zároveň celovečerný dokumentárny debut Nový život (2013) sa rovnako úspešne premieta na filmových festivaloch v zahraničí. 

Slovensko bude mať svoje zastúpenie opäť aj na Európskom filmovom trhu (EFM), ktorý je už po deviaty raz súčasťou Berlinale. Prezentačný stánok pod názvom Central European Cinema sa opäť realizuje v spolupráci troch krajín, okrem Slovenska sa na ňom podieľajú aj Česká republika a Slovinsko. V stánku sa budú prezentovať slovenské a koprodukčné filmy, ktoré si zahraniční filmoví profesionáli budú môcť pozrieť na DVD nosičoch, k dispozícii budú aj zostrihy z pripravovaných filmov, presskity, prezentačné katalógy k slovenskej kinematografii a ďalšie materiály. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona