Slovenská katolícka charita spustila pôstnu zbierku pre Ugandu

NETKY.SK • 14 Február 2013, 14:06 • 2 min
Slovenská katolícka charita spustila pôstnu zbierku pre Ugandu

Slovenská katolícka charita spustila pôstnu zbierku pre Ugandu - Zaujímavosti Slovenská katolícka charita (SKCH) aj v tomto roku pokračuje vo svojej kampani Pôstna krabička pre Afriku, ktorú dnes odštartovala na celom Slovensku. Symbolom kampane je malá p

slovakia

left justify in out

img

Slovenská katolícka charita (SKCH) aj v tomto roku pokračuje vo svojej kampani Pôstna krabička pre Afriku, ktorú dnes odštartovala na celom Slovensku. Symbolom kampane je malá pôstna krabička, ktorá každoročne opisuje príbeh konkrétneho dieťaťa z afrického kontinentu.

Tvárou 2. ročníka kampane je 9-ročný ugandský chlapec Eric, ktorý žije na severe Ugandy. "Je príkladom mnohých ugandských detí, pre ktoré je kvalitné vzdelanie nedosiahnuteľným snom, pretože si ich rodičia nemôžu dovoliť každý mesiac platiť školné, niekedy musia pracovať, aby uživili rodinu,"uviedol na dnešnej tlačovej konferencii generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

V januári na severe Ugandy v dedinke Unna SKCH otvorila Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, v ktorom sa stará o siroty a polosiroty s HIV a AIDS. Ako ďalej upozornil Radovan Gumulák, veľkým problémom regiónu, v ktorom SKCH pôsobí je popri výskytu HIV a AIDS chudoba. "Chceme im preto umožniť to, čo je pre naše deti samozrejmosťou - kvalitné vzdelanie," doplnil.

Charita preto v rámci kampane distribuovala do viac ako 610 farností 30.000 kusov malých pôstnych krabičiek, ktorými sa snaží ľudí poprosiť o pomoc chudobným a chorým ugandským deťom. "Našim cieľom je upozorniť na potrebu solidarity s deťmi, ktoré sú postihnuté vírusom HIV a AIDS v subsaharskej Afrike," podčiarkol Radovan Gumulák s tým, že z výnosu zbierky SKCH plánuje financovať dostavbu svojho centra, ktoré dnes pomáha len dievčatám, pretože dom pre chlapcov SKCH kvôli nedostatku financií zatiaľ nedostavala.

Lepšia kvalita vzdelania v Ugande


Zlepšiť dostupnosť a kvalitu vzdelania sa v Ugande SKCH snaží prostredníctvom svojho dlhoročného projektu Adopcia na diaľku, ktorý mohla na africkom kontinente spustiť vďaka otvoreniu centra. "Projekt sme úspešne rozšírili, teraz hľadáme darcov, ktorí budú miestne deti podporovať každý mesiac, čím im dajú možnosť na lepšiu budúcnosť," uviedol projektový manažér SKCH Peter Knapík, ktorý adopciu v Ugande zastrešuje. Momentálne projekt podporuje vzdelávanie asi 60 ugandských detí.

Do kampane Pôstna krabička pre Afriku, v ktorej sa vlani vyzbieralo 66.546 eur, sa verejnosť môže zapojiť priamym darom na číslo účtu 4008058424/7500, prostredníctvom stránky www.charita.sk, odoslaním darcovskej sms v hodnote dvoch eur v tvare DMS medzera CHARITA na číslo 877 alebo zapojením sa do projektu Adopcia na diaľku. Všetky informácie o činnosti SKCH v Ugande nájdu záujemcovia rovnako na www.charita.sk.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies