Slovenská katolícka charita pomáha už 90 rokov

NETKY.SK • 19 Január 2017, 13:43 • 2 min
Slovenská katolícka charita pomáha už 90 rokov

BRATISLAVA - Slovenská katolícka charita (SKCH) spolu s diecéznymi a arcidiecéznymi charitami ročne vynaloží 21 miliónov eur na pomoc ľudom v núdzi na Slovensku aj v zahraničí. Pri príležitosti 90. výročia vzniku Slovenskej katolíckej charity to dnes na tlačovej besede povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

slovakia

left justify in out

Počas celého obdobia jej fungovania charita poukazuje na skutočnosť, že vždy v našej spoločnosti budú ľudia odkázaní na pomoc. Preto podľa Juraja Baráta zo SKCH organizácia prežila dlhé roky a ďalšie má pred sebou. Ako dodal prezident SKCH Mons. Štefan Sečka, nie sú schopní vyriešiť všetky problémy, ale charita je v živote cirkvi veľmi dôležitá.


Slovenská katolícka charita v súčasnosti pomáha prostredníctvom siete desiatich diecéznych a arcidiecéznych charít ročne približne 23-tisíc ľuďom v núdzi. V takmer 290 zariadeniach najmä zdravotníckych a sociálnych služieb poskytuje služby seniorom, nevyliečiteľne chorým ľuďom, ľuďom s telesným alebo duševným postihnutím, deťom či matkám s deťmi v krízových situáciách, ľuďom bez domova i zdravotne ťažko postihnutým.


Ako Gumulák dodal, SKCH pôsobí nielen na Slovensku ale aj v zahraničí, v tzv. tretích krajinách sveta. Organizácia zabezpečuje poskytovanie humanitárnej a rozvojovej pomoci, ponúka akreditované vzdelávanie, prevádzkuje napríklad Sklad solidarity v Bratislave a tiež priamo realizuje projekt Adopcia na diaľku. Dobrovoľníci Slovenskej katolíckej charity pomáhajú napríklad aj v Ugande. Taktiež pomáhajú zlepšovať podmienky utečencov, vzdelávajú deti utečencov. Rovnako charita pomáha riešiť problém obchodovania s ľuďmi.


Na Slovensku SKCH spolupracuje v niektorých prípadoch aj s vládou. Avšak ako problém vnímajú financovanie ľudí odkázaných na sociálnu pomoc. Ako Gumulák uviedol, starostlivosť o seniora je u nás na úrovni roka 1998. „Štát by mal prispievať viacej, lebo seniori sami nie sú schopní z dôchodku pokryť všetky svoje náklady," povedal Gumulák. Charita poukazuje na to, aby senior zostával v domácej starostlivosti čo najdlhšie. Do roku 2020 je financovanie pomoci ľudom v núdzi zabezpečené cez eurofonfdy, ako však bude financovanie vyriešené potom, charita nevie. „Verím, že charita bude aj naďalej garantom pomoci ľuďom v núdzi na Slovensku i v zahraničí," uviedol.


SKCH je členom medzinárodného združenia charít Caritas Internationalis a Caritas Europa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies