Slovenská katolícka charita pomáha po zemetrasení viac ako 20 000 Sýrčanom. Vyzbierala vyše 380-tisíc eur

NETKY.SK • 27 Apríl 2023, 09:45 • 2 min
Slovenská katolícka charita pomáha po zemetrasení viac ako 20 000 Sýrčanom. Vyzbierala vyše 380-tisíc eur

BRATISLAVA - Slovenská katolícka charita (SKCH) vďaka darcom financuje rozvoz potravinových a hygienických balíčkov v sýrskych mestách Aleppo, Lattakia a Kobane. Pomoc ľuďom, ktorí po ničivom zemetrasení prišli o svojich blízkych a stratili domov realizujú partneri charity, Syriac Cross, Shingala Azad a Nan. Najbližšie pošle SKCH do Sýrie ďalšie finančné prostriedky, ktoré sa využijú na humanitárnu pomoc cez Caritas Syria.

slovakia

left justify in out

„Sme povzbudení veľkodušnosťou viac ako 4300 darcov zo Slovenska, ktorí prispeli na pomoc obetiam zemetrasenia v Sýrii a Turecku. Ďakujeme tiež všetkým, ktorí trpiacich ľudí vkladajú do svojich modlitieb. Doteraz sa našim partnerom podarilo rozviezť humanitárnu pomoc vyše 1000 rodinám,“ opisuje situáciu Morees Gaggi, projektový manažér SKCH zodpovedný za pomoc na Blízkom východe.

 

Balíčky obsahujú ryžu, fazuľu, sušené mlieko a plienky pre bábätká, ďalej hygienické potreby ako mydlá, šampóny a zubné kefky. Je to stále potrebné, nakoľko veľa ľudí našlo po zemetrasení prístrešie v provizórnych stanoch. Potvrdzujú to slová obdarovaných: „Ďakujeme za jedlo, ja som už chorľavá. Starám sa o pani so zdravotným postihnutím, tá nemá vôbec nič,“ s vďačnosťou za pomoc hovorí staršia pani z Kobane. Jej susedka z vedľajšieho stanu ju dopĺňa: „Ja mám 4 deti a chováme 3 ovečky. Je to všetko čo máme, prežívame vďaka nim.“

 

img

 

Ako bude charita pomáhať ďalej

 

Syriac Cross vďaka darom zo Slovenska zabezpečí okrem balíčkov potravín a hygienických potrieb aj nákup liekov pre 1100 seniorov, ktorí si ich pre zvýšené ceny nemôžu dovoliť. Caritas Syria sa púšťa do projektov väčších rozmerov: „Vďaka darcom z celého sveta a službám Caritas Syria získa až 1400 rodín poukážky na základné životné potreby, zrekonštruuje sa 12 škôl pre 6000 študentov a opraví 170 zničených domov. To všetko dokáže charitná rodina,“ dodáva Gaggi z SKCH.

 

Celosvetová sieť Caritas Internationalis pomôže v Sýrii cez projekt Emergency Appeal, ktorý rieši urgentné a nepredvídané okolnosti vo svete sumou vyše 4 milióny eur. SKCH prispieva práve na jeho plnenie. Obe organizácie budú operovať najmä v Aleppe. Caritas Turkey pomáha zase cez mechanizmus Rapid Response Appeal v zasiahnutých oblastiach Turecka.

 

img

 

Dlhodobá pomoc SKCH v Sýrii

 

Slovenská katolícka charita pomáha v Sýrii od roku 2017. V krajine sa sústreďuje na pomoc deťom cez materiálne vybavenie škôlok, pomoc ženám cez odborné kurzy a pomoc s novými technikami výučby aramejského jazyka, ktorým hovoril Ježiš Kristus. Občianska vojna tu bohužiaľ trvá už 12 rokov. Tieto projekty sú financované zo Zbierky na pomoc prenasledovaným kresťanom a utečencom, ktorú pravidelne vyhlasuje Konferencia biskupov Slovenska.

 

Na pomoc po zemetrasení v Sýrii a Turecku vyzbierala SKCH už vyše 380-tisíc eur. Pridať sa môžete aj teraz na účte: SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 5090 alebo online



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies