Slovenská katolícka charita hľadá dobrovoľníkov do Ugandy a Rwandy

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:32 • 2 min
Slovenská katolícka charita hľadá dobrovoľníkov do Ugandy a Rwandy

BRATISLAVA - Slovenská katolícka charita (SKCH) opäť hľadá nových dobrovoľníkov pre Afriku. Už na jeseň plánuje prvých z nich vyslať v rámci svojich projektov zameraných na pomoc deťom do Ugandy a Rwandy. Záujemcovia sa môžu organizácii hlásiť do konca augusta.

slovakia

left justify in out

SKCH vysiela dobrovoľníkov na humanitárne a rozvojové projekty v krajinách subsaharskej Afriky už niekoľko rokov. "Dobrovoľníci sú vždy mladí ľudia plní nápadov a riešení, ktorí pomáhajú posúvať veci dopredu. Ich zápal a nadšenie pre pomoc ľudom v núdzi je pre nás veľkou devízou a fungovanie viacerých projektov v zahraničí si bez nich nevieme predstaviť," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

 

V Rwande budú vybraní dobrovoľníci pracovať v Kultúrnom centre sv. Vincenta Pallotti pre deti. SKCH otvorila centrum v spolupráci s miestnou rehoľou pallotínov v máji tohto roku. Denne ho navštevuje 43 detí v predškolskom veku, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť hradiť vysoké poplatky v materskej škole. "Úlohou vyslaného dobrovoľníka bude riadiť celý chod Kultúrneho centra sv. Vincenta z Pallotti pre deti, teda jednak usmerňovať miestnych animátorov, pomáhať pri vyučovaní, nakupovať do centra potraviny či školské pomôcky, ale aj pomáhať pri finančných záležitostiach projektu," priblížil praktickú rovinu koordinátor humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce SKCH Martin Vittek.

 

Do Ugandy SKCH vysiela dobrovoľníkov už viac ako tri roky. Od konca roka 2012 tam prevádzkuje Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, v ktorom poskytuje pomoc sirotám a polosirotám s HIV a AIDS. Momentálne má centrum kapacitu 45 miest a deťom v ňom SKCH poskytuje ubytovanie, stravu, zdravotnú starostlivosť a zabezpečuje školskú dochádzku.

 

"Úlohou dobrovoľníka v Ugande je pomáhať deťom s domácimi úlohami, doučovať ich, ak v škole niečomu nerozumeli a tvoriť pre ne oddychový program. V tomto roku plánujeme otvoriť pre deti praktické učebne, teda znalosť praktických zručností v oblasti krajčírstva a stavebných remesiel budú pre dobrovoľníkov výhodou," doplnil Vittek.

 

Záujemcovia o dobrovoľníctvo musia mať vek minimálne 23 rokov, skúsenosť z pobytu v zahraničí a plynulo komunikovať v angličtine. Životopis spolu s motivačným listom je potrebné zaslať najneskôr do 31. augusta 2016 na adresu vittek@charita.sk. Viac informácií nájdu záujemcovia na webovej stránke SKCH www.charita.sk.

 

Slovenská katolícka charita je najväčšia charitatívna organizácia na Slovensku, ktorá poskytuje sociálne, zdravotnícke a výchovno-vzdelávacie služby približne 20.000 ľuďom v núdzi ročne bez ohľadu na rasu, národnosť, vierovyznanie a politické zmýšľanie nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Združuje desať arcidiecéznych a diecéznych charít.

 

SKCH pomáha prostredníctvom okamžitej humanitárnej pomoci po prírodných katastrofách či spoločenských konfliktoch a efektívnej rozvojovej spolupráci. Pôsobí v Ugande, Rwande, Indii, Vietname, Albánsku, Keni, Kazachstane, na Ukrajine či Haiti.

 

Práca a pôsobenie SKCH je prostredníctvom členstva v Caritas Internationalis a Caritas Europa medzinárodne koordinované a prepojené s inými celosvetovými charitatívnymi organizáciami. Poslaním SKCH je účinne pomáhať ľuďom v núdzi, byť hlasom chudobných a byť blízko pri človeku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies