Slovenská katolícka charita bude aj budúci rok pomáhať integrovať utečencov

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:02 • 2 min
Slovenská katolícka charita bude aj budúci rok pomáhať integrovať utečencov

BRATISLAVA - V poskytovaní komplexných služieb s cieľom integrovať osoby s medzinárodnou formou ochrany, ktorí zo svojej krajiny utiekli pred vojnou, náboženským prenasledovaním alebo inými hrozbami, bude aj na budúci rok pokračovať Slovenská katolícka charita (SKCH) prostredníctvom projektu Rafael.

slovakia

left justify in out

Na projekte Rafael III bude SKCH spolupracovať so širokou základňou dobrovoľníkov a kresťanských spoločenstiev, ale aj s ďalšími iniciatívami a organizáciami na pomoc utečencom na Slovensku. Cieľom je vytvoriť sieť spolupracujúcich organizácií, dobrovoľníkov a podnikateľského sektora, a tým prispieť k zlepšeniu pomoci v procese integrácie žiadateľov o azyl na Slovensku.

 

„Európa zažíva najväčšiu vlnu migrácie za posledné desaťročia. Naše skúsenosti nám potvrdili, že integrácii je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť a robiť také opatrenia, ktoré pomôžu azylantom sa čo najrýchlejšie zaradiť do spoločnosti. Cieľom projektu je pomôcť týmto ľuďom nájsť na Slovensku nový domov a predísť vzniku uzavretých komunít a sociálne rozdelenej spoločnosti," uviedol Radovan Gumulák, generálny sekretár SKCH. Utečencom prevažne z Afganistanu, Iraku, Somálska, Iránu a Sýrie chce SKCH pomôcť v prístupe k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, bývaniu, verejným inštitúciám a sociálnym službám ako aj k úspešnému zaradeniu sa na pracovný trh.

 

Aktivity projektu zahŕňajú výučbu slovenského jazyka a poskytovanie právneho, psychologického a sociálneho poradenstva. „Dôležitým faktorom, ktorý môže výrazne pomôcť úspešnej integrácii cieľovej skupiny projektu, je aj prijatie azylantov majoritnou spoločnosťou, preto bude našou snahou stavať mosty porozumenia, vzájomného rešpektu a akceptácie jeden druhého,“ uzavrela projektová manažérka Jana Verdura.

 

Projekt Rafael III, ktorý nadviazal na skončený integračný projekt Rafael II, sa uskutočňuje od 1. decembra do 30. novembra 2016 na území celého Slovenska. Integračné poradenské centrá sa nachádzajú v mestách Bratislava, Žilina a Košice. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona