Slovenská justícia dostane injekciu 45 miliónov eur

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:49 • 2 min
Slovenská justícia dostane injekciu 45 miliónov eur

BRATISLAVA - Do slovenskej justície pôjde v tomto a nasledujúcom roku dokopy o 45 miliónov eur viac. Na zvýšení rozpočtu ministerstva spravodlivosti sa dohodol šéf rezortu Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Výsledky utorkového rokovania oznámili dnes po zasadnutí vlády.

slovakia

left justify in out

Kažimír ozrejmil, že dodatočné prostriedky pôjdu na zabezpečenie zákonných nárokov administratívnych zamestnancov justície, zabezpečenie jej základného fungovania a posilnenie postavenia justície ako takej. Zdôraznil, že sa z nich nebudú zvyšovať platy súdnych úradníkov, ktorí hrozia opätovným štrajkom.
     

„Rezort financií nebol pripravený reagovať na požiadavku justičných pracovníkov, tá požiadavka znela, chceme mať vyššie platy ako rovnaký štátny zamestnanec v rovnakej platovej triede. Na toto odpoveď rezort financií nevie dať, na toto si musí nájsť finančné zdroje minister spravodlivosti a včera predložil plán, ktorý považujeme za kredibilný,“ vysvetlil Kažimír s tým, že čaká od Boreca úspory rádovo niekoľko miliónov eur.
     

Minister spravodlivosti uviedol, že je s vyrokovaným výsledkom spokojný. Priblížil, že tohtoročný rozpočet bude posilnený o 21 miliónov eur, zvyšných 24 miliónov sa objaví v budúcoročnom rozpočte. S Kažimírom vyriešil i problém sto vyšších súdnych úradníkov, ktorých prijala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská bez rozpočtového krytia. Potrebné zhruba dva milióny eur ročne na ich platy získal rezort natrvalo.
     

Borec nevedel povedať, či uspokojí požiadavky súdnych odborárov, ktorí mu dali čas na ich splnenie do 10. apríla. Informoval, že sa s nimi stretne dnes popoludní. Dopredu nechcel prezradiť podrobnosti týkajúce sa zlepšenia ich odmeňovania, ktoré im predloží.
     

Jednou zo štyroch požiadaviek odborov bolo zvýšenie 300-miliónového rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu, teda o 75 miliónov eur. „Je to absolútne nereálne, aj som im to jasne povedal a myslím si, že to, čo som dosiahol, je veľké víťazstvo a mali by si to uvedomiť a ja dúfam, že to aj pochopia,“ zdôraznil.
     

Borec odmietol, že by mali zamestnancom justície narásť zárobky. "Tu nejde o zvýšenie platov, tu ide o spravodlivejšie odmeňovanie, pretože v súčasných tabuľkách nie sú pokryté mnohé činnosti a špecifiká povolaní, ktoré dnes zastávajú,“ vysvetlil. Situáciu má riešiť osobitný zákon o postavení zamestnancov justície, ktorý ministerstvo pripravuje.
     

Jednodňový štrajk zamestnancov slovenských súdov sa uskutočnil 19. februára. Predstavitelia Odborového zväzu justície po rokovaní s ministrom v deň štrajku oznámili, že sú pripravení pokračovať, tentoraz už v časovo neobmedzenom štrajku. „K tomuto dátumu (10.4., pozn. TASR) chceme vedieť, kedy a o koľko bude rozpočet zvýšený,“ informoval vtedy člen predsedníctva OZJ Pavol Uhrík.
     

Zamestnanci súdov do štrajku vstúpili so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies