Slovenská informačná služba bude mať od januára svoj etický kódex

NETKY.SK • 19 December 2014, 12:56 • 2 min
Slovenská informačná služba bude mať od januára svoj etický kódex

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba bude mať svoj etický kódex. Do platnosti ho uvedie od januára.

slovakia

left justify in out

"Etický kódex bude záväzný pre všetkých príslušníkov ako aj civilných zamestnancov spravodajskej služby a bude zverejnený na webovom sídle spravodajskej služby," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

 

Etický kódex je súhrn pravidiel profesionálneho správania sa príslušníkov spravodajskej služby. "Vznikal ako reflexia na zložité situácie, ktorým musia naši spravodajskí dôstojníci často čeliť, rovnako zohľadňuje aj špecifiká spravodajskej práce, akými sú mlčanlivosť a zachovávanie štátneho tajomstva," objasnil Zvara s tým, že kódex vychádza hlavne z filozofie etických kódexov partnerských spravodajských služieb. Úlohy, ktoré SIS plní, si podľa Zvaru vyžadujú maximálne nasadenie, vysokú profesionalitu a použitie sofistikovaných spravodajských metód. "Veľakrát spravodajská práca ohrozuje zdravie a životy našich spravodajských dôstojníkov. Na činnosť spravodajskej služby platí podmienka súladu s platnou legislatívou s nulovou toleranciou pri porušení pravidiel," povedal. 

 

SIS pripomína, že dnes sa ktorékoľvek miesto na svete môže stať cieľom teroristického ohrozenia. "Naša spravodajská služba ako aj naše partnerské služby sú tu najmä preto, aby takéto bezpečnostné riziká odhaľovali, minimalizovali a chránili pred nimi svojich občanov," uvádza hovorca. Podľa Zvaru si je SIS vedomá jej rozporuplného obrazu v očiach verejnosti, ktorý pochádza najmä z jej začiatkov. "Aj preto by sme vás chceli ubezpečiť, že SIS si v súčasnosti váži dôveru, ktorú jej dávajú slovenskí občania. Dôvera občanov našej krajiny nás zároveň aj zaväzuje," uzavrel Zvara. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies