Slovenská humanitárna organizácia upozorňuje na Svetový deň výživy

NETKY.SK • 16 Október 2017, 06:00 • 2 min
Slovenská humanitárna organizácia upozorňuje na Svetový deň výživy

BRATISLAVA – Celkovo 8400 balení terapeutickej stravy pre akútne podvyživené deti rozdajú každý mesiac zdravotníci slovenskej humanitárnej organizácie v Južnom Sudáne, ktorý dlhodobo sužuje hladomor.

slovakia

left justify in out

16. októbra je "Svetový deň výživy". Práve tento deň výživy zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania sa. Slovenskí humanitárni pracovníci upozorňujú na potrebu pomáhať v oblastiach tam, kde chýba výživa. 

 

V hlavnom meste Juba a konfliktami zmietanej oblasti Jonglei pôsobí viac ako 80 zdravotníkov v dvanástich MAGNA nemocniciach. Tri nové nutričné centrá MAGNA práve otvára. OSN prepojila Svetový deň výživy, ktorý pripadá na 16. októbra, s výzvou Zero Hunger. Podľa tohto záväzku by do roku 2030 nemalo žiadne dieťa na svete trpieť hladom ani podvýživou. "Situácia v Južnom Sudáne však zostáva kritická. Šesť miliónov ľudí nemá prístup k potravinám, podvýživa sa týka viac ako milióna detí, ktoré nutne potrebujú humanitárnu pomoc. Ide o najnaliehavejší prípad potravinovej núdze, ktorú Južný Sudán zažil, a to tu pôsobíme už od roku 2011," sumarizuje súčasné podmienky v krajine zakladateľ humanitárnej organizácie Martin Bandžák.

 

Organizácia v Južnom Sudáne posilnila svoje zdravotnícke tímy a aktuálne v oblasti Jonglei otvára tri nutričné centra zamerané na liečbu detskej podvýživy. Zdravotná starostlivosť je predovšetkým zameraná na liečbu ťažkých prípadov podvýživy, ktorá zahŕňa nemocničnú aj ambulantnú liečbu.

 

"Pracujeme v konfliktami zmietanom regióne Jonglei a v hlavnom meste Juba, kde pôsobíme v rámci tábora pre vnútorne vysídlené obyvateľstvo. Zdravotníci v týchto oblastiach poskytujú prístup k zdravotnej starostlivosti pre 100.000 ľudí. Denne v rámci svojich aktivít identifikujú a sledujú prípady podvýživy a poskytujú následnú nutričnú pomoc," vysvetlila operačná riaditeľka organizácie Denisa Augustínová.

 

Okrem toho očkujú deti proti ochoreniam s možnými smrteľnými následkami, ako sú osýpky a cholera, ale aj proti klasickým detským chorobám. Liečia tiež maláriu, zápal pľúc či silné hnačky, takže ochorenia, ktoré sú najmä pre deti nebezpečné. "V krajine pretrvávajú nepokoje, ľudia utekajú zo svojich domovov. Sami sa pohybujeme v oblastiach, kde vedľa pomoci neustále sledujeme bezpečnostnú situáciu, aby sme ochránili životy našich zdravotníkov," informovala Augustínová.

 

Podvýživa sa diagnostikuje porovnaním štandardnej váhy a výšky alebo zmeraním obvodu paže dieťaťa tzv. MUAC pásikom. Organizácia pri pacientoch s vážnou akútnou podvýživou používa najefektívnejší spôsob liečby podvýživy – terapeutickú stravu pripravenú k okamžitej konzumácii. Terapeutické jedlo obsahuje všetky živiny, ktoré pacient potrebuje k nabratiu váhy a celkovej stabilizácii.

 

Liečba môže mať niekoľko fáz. Akútna podvýživa vyžaduje rýchlu lekársku pomoc a okamžitú hospitalizáciu. "Podvyživeným deťom podávame do žalúdka gastrickou sondou terapeutické mlieko. Po krátkom intervale prechádzame na mlieko energeticky a nutrične výdatnejšie. Tento postup pritom rešpektuje možné komplikácie spôsobené náhlym prísunom živín. Dávky sa postupne zvyšujú podľa hmotnosti dieťaťa, nakoniec môžeme pacienta prepustiť. Domov odchádzajú deti vybavené výživou RUTF a pokynmi k jej konzumácii," vysvetlila Augustínová.

 

MAGNA je slovenská humanitárna organizácia, ktorá sa zameriava na poskytovanie zdravotníckej a nutričnej pomoci v humanitárnych katastrofách, konfliktoch a v komunitách. Lieči deti a ich rodiny tam, kde je to najviac potrebné - v teréne, na mieste a pomáha zachraňovať životy. S organizáciou spolupracujú lekári a zdravotnícki pracovnici nielen zo Slovenska, ale rôznych národnosti. Spolu je ich vo svete vyše 800.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona