Slovenská ekonomika vzrastie tento rok menej, než sa čakalo

NETKY.SK • 17 Február 2013, 19:47 • 2 min
Slovenská ekonomika vzrastie tento rok menej, než sa čakalo

Slovenská ekonomika porastie v tomto roku pomalšie, než predpokladal rezort financií. Podľa najnovšej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska zvýši o 1,2 %, čo je o 0,9 percentuálneho bodu menej, než sa očakávalo v septembri 2012. Dôvodom má byť pretrvávajúca dlhová kríza v eurozóne.

slovakia

left justify in out

"V roku 2013 sa to prejaví výraznejšie než v predošlom, keďže slabý zahraničný dopyt už nebude kompenzovaný spustením novej produkcie automobiliek," informoval dnes IFP.

Po vlaňajšom zvýšení výroby tak už slovenský automobilový priemysel nebude v tomto roku podporovať rast ekonomiky tak ako dosiaľ. Nevýrazný zahraničný dopyt a slabnúci domáci dopyt sa pritom už ku koncu minulého roka prejavili na raste HDP. Negatívny vplyv však budú mať aj v tomto roku. "Vo 4. štvrťroku 2012 sa ekonomika pravdepodobne nevyhla miernemu medzikvartálnemu poklesu na úrovni 0,2 %," konštatoval IFP.

Od začiatku roka 2013 sa očakáva opätovný rast ekonomiky. Na zvyšovanie HDP by mal pozitívne vplývať čistý export, aj keď menej ako v roku 2012. Spotreba domácností by mala naďalej mierne klesať pre nepriaznivú situáciu na trhu práce. Znižovanie deficitu verejných financií však povedie k poklesu výdavkov vo verejnej správe. "Pri pretrvávajúcej globálnej neistote ostane rast fixných investícií napriek pozitívnemu vplyvu investičných aktivít v automobilom priemysle naďalej mierny," upozornil inštitút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies