Slovenská ekonomika v úvode roka neprekvapila! Podľa analytikov si rast okolo 3 %

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 16:22 • 2 min
Slovenská ekonomika v úvode roka neprekvapila! Podľa analytikov si rast okolo 3 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika si v úvode roka držala relatívne stabilný rast na úrovni okolo 3 %. Uviedol to v komentári k rýchlemu odhadu HDP za 1. štvrťrok 2017 Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Ekonomika podľa neho ťažila z pokračujúceho oživenia externého aj domáceho spotrebiteľského dopytu.

slovakia

left justify in out

"Ekonomiku v úvode roka ovplyvnila aj extrémne tuhá zima, pozitívne a negatívne vplyvy sa však pravdepodobne viac-menej dopĺňali a predpokladáme teda, že celkový dopad na ekonomiku bol neutrálny, respektíve len mierne negatívny. Tuhá zima síce oddialila zotavenie stavebníctva a v úvode roka ho držala stále hlboko v mínuse, na druhej strane podporila výkon energetického sektora a pomohla aj slovenskému zimnému turistickému ruchu," priblížil.

 

Na základe mesačných čísel sa podľa Koršňáka dá usudzovať, že ťahúňom ekonomiky bola najmä silnejúca spotreba domácností a rastúci zahraničný, najmä európsky dopyt. Silnejúci externý dopyt bol pritom rovnomernejšie rozložený medzi odvetvia, ako tomu bolo v minulých rokoch.

 

Pozitívom úvodu roka bol podľa neho jednoznačne fakt, že aj napriek slabšiemu výkonu automobilového priemyslu, ktorý sa pripravoval na produkciu nových modelov, sa výkon slovenského priemyslu aj jeho vývozy zvyšovali. Výpadok v automobilovom priemysle totiž dokázali viac ako plne kompenzovať ostatné, predovšetkým exportné, odvetvia priemyslu na čele s výrobou kovov a kovových konštrukcií a strojármi.

 

"Ekonomiku by mali aj v nasledujúcich štvrťrokoch naďalej podporovať silnejúca spotreba domácností ťažiaca zo silného trhu práce a zlepšenej spotrebiteľskej dôvery, ako aj pokračujúce cyklické oživenie európskych ekonomík, ktoré by malo ťahať nahor aj slovenské exporty. Postupne by však žezlo ťahúňa slovenskej ekonomiky mohli preberať investície, podporené reštartom verejných investícií, ale aj silnejúcimi súkromnými investíciami na čele s výstavbou závodu Jaguar Land Rover, avšak oživenie očakávame aj v ďalších sektoroch ekonomiky. Stavebné povolenia z minulého roka napríklad naznačujú blížiaci sa pomerne silný rast sektora nehnuteľností, nielen rezidenčných," dodal Koršňák.

 

"Medziročná dynamika zahraničného obchodu zrýchlila nielen u vývozov, ale aj u dovozov. Príjemne prekvapili maloobchodné tržby, ktorých rast zrýchlil medziročne v priemere až na 6,8 %. Taktiež pokračovalo zlepšenie na trhu práce, v tvorbe pracovných miest, ako aj v poklese miery nezamestnanosti," doplnila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

 

Podrobná štruktúra HDP bude podľa nej zverejnená v júni. "Očakávame, že motorom rastu bol hlavne domáci dopyt, najmä spotreba domácností, ale aj zahraničný dopyt by si mal v štruktúre udržať dôležité miesto. Spotrebe domácností pomáha priaznivý vývoj na trhu práce – pokles miery nezamestnanosti, rast zamestnanosti a reálnych miezd, ktorý prispieva k zvyšovaniu disponibilného príjmu domácností," dodala.

 

Z rýchleho odhadu HDP, ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR vyplýva, že v 1. štvrťroku 2017 vzrástla slovenská ekonomika medziročne o 3,1 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP zvýšil oproti 1. štvrťroku 2016 o 3,1 % a oproti 4. štvrťroku 2016 o 0,8 %. V bežných cenách sa v 1. štvrťroku 2017 vytvoril HDP v objeme 19,292 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 4,1 % oproti 1. štvrťroku 2016.

 

Celková zamestnanosť v 1. štvrťroku 2017 dosiahla podľa ŠÚ SR 2,342 milióna osôb. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2016 vzrástla o 2,1 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť zvýšila oproti 1. štvrťroku 2016 o 2 % a oproti 4. štvrťroku 2016 o 0,3 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies