Slovenská ekonomika v tomto roku zrýchli tempo rastu na 4,2 %

NETKY.SK • 5 Február 2018, 13:18 • 2 min
Slovenská ekonomika v tomto roku zrýchli tempo rastu na 4,2 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika zrýchli v tomto roku tempo rastu na úroveň 4,2 %. A to najmä vďaka rastúcej spotrebe domácností, exportu ale aj súkromným investíciám. Vyplýva to z najnovšej makroekonomickej prognózy, ktorú v pondelok zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Rast ekonomiky bude postavený na dvoch pilieroch. K pokračujúcemu vývoju spotreby domácností pribudne export, ťažiaci z pozitívnych vyhliadok rastu v Európe a z nábehu novej výroby vo Volkswagene. Investície podľa IFP oproti predchádzajúcemu roku zrýchlia, k čomu dopomôže aj investícia automobilky Jaguar Land Rover a rozbeh výstavby bratislavského obchvatu. Verejné výdavky sa budú dvíhať iba pozvoľne, čo bude tlmiť postupné prehrievanie ekonomiky.

 

"Čakajú nás tri najlepšie roky za posledných desať rokov z hľadiska kontinuálneho rastu ekonomiky," opísal na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Pretože ekonomický rast v roku 2018 bude na úrovni 4,2 %, v budúcom roku rezort financií prognózuje zlepšenie rastu na úroveň 4,5 % a v roku 2020 sa na základe prognóz vracia k úrovni 4 %. "To znamená, tri po sebe nasledujúce roky s úrovňou ekonomického rastu okolo 4 %," zdôraznil Kažimír.

 

V roku 2019 by teda mala ekonomika podľa prognózy ešte mierne zrýchliť vďaka nábehu novej produkcie v automobilovom sektore. Budúci rok dosiahne výkon ekonomiky podľa IFP 4,5 %. Dôvodom bude dynamickejší export ťažiaci z pozitívneho vývoja v zahraničí a aj nábehu výroby v automobilovom závode Jaguar Land Rover. Domáca spotreba si udrží stabilné tempo nad 3 %. Investície mierne spomalia z dôvodu dokončenia väčších automobilových investícií.

 

"V tomto roku bude pokračovať aj šialene dobrý vývoj na trhu zamestnanosti," dodal premiér Robert Fico (Smer-SD). V roku 2018 pribudne podľa prognózy 40.000 nových pracovných miest, a to je podľa neho prognóza, ktorá sa vždy prekročí. "Je veľký tlak na rast zamestnanosti, ktorá trhá všetky historické rekordy. Nikdy na Slovensku nebolo zamestnaných toľko ľudí, ako je v tomto období," opísal predseda vlády. Trh práce bude podľa rezortu financií v tomto roku pokračovať vo výraznom raste, keď sa zamestnanosť zvýši o 1,7 %. V ekonomike tak pribudne takmer 40.000 nových pracovných miest, z čoho viac ako polovica v sektore trhových služieb.

 

Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí má podľa prognózy klesať a zároveň na slovenskom trhu práce pribudnú zahraniční pracovníci. Miera nezamestnanosti v tomto roku podľa prognózy poklesne na úroveň 7,3 %. Priemerná nominálna mzda v hospodárstve v tomto roku podľa prognózy porastie najrýchlejším tempom od začiatku krízy a presiahne 1000 eur. V nasledujúcom roku rast nominálnych miezd zrýchli na 5,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies