Slovenská ekonomika v tomto roku mierne porastie

NETKY.SK • 10 Január 2023, 10:00 • 2 min
Slovenská ekonomika v tomto roku mierne porastie

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v tomto roku porastie.

slovakia

left justify in out

Analytik J&T Banky Stanislav Pánis predpokladá zhruba rovnaké tempom ako v roku 2022, teda približne 1,5-percentnú dynamiku. „Začiatok nového roka však môže byť komplikovaný a nemožno vylúčiť technickú recesiu pri kontrakcii v štvrtom kvartáli 2022 a prvom kvartáli 2023 v dôsledku hospodárskych protivetrov u našich hlavných obchodných partnerov na čele s Nemeckom a slabého spotrebiteľského dopytu,“ povedal pre agentúru SITA Pánis.

V základnom scenári očakáva, že ekonomika by sa mala vyhnúť celoročnej recesii, čomu zabránia kompenzačné opatrenia vlády týkajúce sa vysokých cien energií, ako aj masívne dočerpávanie eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia. „V druhej polovici roka by malo naše hospodárstvo podporiť aj externé oživenie sa spolu s ďalším zlepšením sa dodávateľsko-odberateľských reťazcov. Je však potrebné zdôrazniť, že riziká výhľadu sú smerom nadol,“ pokračoval analytik.

Z hľadiska zložiek rastu bude naša ekonomika stáť podľa neho na dvoch hlavných pilieroch, teda investičnej aktivite a zahraničnom obchode. Spotreba domácností by mohla prispieť k rastu okolo „zelenej nuly“. Bez energetických kompenzačných opatrení vlády by spotreba domácností bola podľa Pánisa výraznou brzdou rastu, ktorá by v dôsledku masívneho rastu inflácie a poklesu kúpnej sily domácností tlačila ekonomiku do recesie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies