Slovenská ekonomika v tomto roku medziročne vzrastie o 2,3 %

NETKY.SK • 6 Február 2014, 10:20 • 2 min
Slovenská ekonomika v tomto roku medziročne vzrastie o 2,3 %

BRATISLAVA - Výkon slovenskej ekonomiky sa v tomto roku medziročne zvýši o 2,3 %. Tvrdí to vo svojej najnovšej prognóze Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

"Postupné oživenie v eurozóne zlepšuje vyhliadky slovenského exportu. Priemyselná produkcia už v súčasnosti rastie výrazným tempom," uviedol IFP.

Ďalším dôvodom pre zvýšenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP) z 0,9 % v minulom roku na 2,3 % v tomto roku je podľa inštitútu aj pomalé oživovanie domáceho dopytu. Nižší rast cien totiž podporuje zvyšovanie spotreby domácností a zrýchľovať by sa mal aj celkový rast investícií. "Hlavným dôvodom je očakávaný rast väčších investičných projektov v oblasti automobilového priemyslu a očakávaná výstavba diaľnic," skonštatoval IFP.

Oživenie sa v tomto roku očakáva aj na trhu práce, a to najmä z dôvodu zvýšenia počtu voľných pracovných miest v poslednom štvrťroku 2013. Rast ekonomiky by sa mal následne prejaviť na miernom zvýšení zamestnanosti. Jeho hlavným zdrojom bude priemysel a trhové služby. "Miera nezamestnanosti sa zníži. V ďalších rokoch by sa mal rast zamestnanosti postupne zrýchľovať," predpovedal inštitút.

Rast reálnych miezd sa v tomto roku zrýchli v dôsledku nižšej inflácie a priaznivejšej situácie na trhu práce. V ďalších rokoch sa vďaka rastu produktivity práce zrýchli medziročný rast reálnych miezd až na viac ako 2 %. Z pohľadu sektorovej štruktúry by mali mzdy rásť najmä v priemysle a trhových službách, kým vo verejnej správe a v stavebníctve budú rásť pomalšie.

Z pohľadu inflácie porastú ceny v tomto roku pomalšie než vlani. Očakávaný medziročný rast spotrebiteľských cien je na úrovni 0,8 %. Najnižší rast cien bude podľa IFP možné pozorovať už v 1. štvrťroku 2014, pričom sa zvyšuje aj riziko, že v tomto období dôjde krátkodobo k poklesu cenovej hladiny. Následne v priebehu roka sa bude tempo rastu cien postupne zvyšovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona