Slovenská ekonomika v 2.štvrťroku spomalila tempo rastu na 4,7 %

NETKY.SK • 2 September 2010, 12:07 • 2 min
Slovenská ekonomika v 2.štvrťroku spomalila tempo rastu na 4,7 %

Slovenská ekonomika v 2.štvrťroku spomalila tempo rastu na 4,7 %

slovakia

left justify in out

Slovenská ekonomika rástla aj v 2. štvrťroku 2010, kedy hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 4,7 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorý dnes spresnil svoj predchádzajúci rýchly odhad na úrovni 4,6 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa dynamika medziročného rastu hrubého domáceho produktu (HDP) mierne spomalila o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.). Po sezónnom očistení sa tvorba HDP zvýšila medzikvartálne o 1,2 %.
V období od apríla do júna vyprodukovalo hospodárstvo SR podľa spresneného odhadu 16,36 miliardy eur. Na ekonomický vývoj vplýval najmä rast zahraničného i domáceho dopytu. Vývoz výrobkov a služieb sa zvýšil o 16,5 %. Domáci dopyt bol oproti druhému kvartálu 2009 vyšší o 14,4 %.
Od začiatku roka rástla slovenská ekonomika 4,7-% tempom a počas prvých šiestich mesiacov vyprodukovala služby a tovary v hodnote 31,43 miliardy eur. "K medziročnému rastu výkonnosti ekonomiky prispel najmä pozitívny vývoj zahraničného obchodu. Zahraničný dopyt vzrástol oproti 1. polroku 2009 o 16,6 %, pričom ho sprevádzala aj zvýšená hodnota dovozu tovarov a služieb o 12,2 %. Miernejšie rástol domáci dopyt, a to len o 2,2 %," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii ŠÚ jeho podpredseda Štefan Condík.
Oživenie slovenskej ekonomiky, ktoré by malo patriť medzi najdynamickejšie v Európskej únii, avizujú po vlaňajšom prepade o 4,7 % medzinárodné inštitúcie aj oficiálne prognózy Ministerstva financií (MF) SR a NBS. Kým rezort financií počíta s rastom na úrovni 3,2 %, centrálna banka je ešte optimistickejšia a predpovedá 3,7-% zvýšenie produkcie hospodárstva. Medzinárodný menový fond podľa aktuálnej prognózy hovorí dokonca o 4-% raste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies