Slovenská ekonomika podľa MMF v tomto roku vzrastie o viac ako 3 %

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 20:33 • 2 min
Slovenská ekonomika podľa MMF v tomto roku vzrastie o viac ako 3 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika podľa aktuálnej prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF) v tomto roku posilní o 3,3 % a v budúcom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zväčší o 3,4 %.

slovakia

left justify in out

Fond to uvádza vo Výhľade svetovej ekonomiky, ktorý zverejnil v utorok. Vlani slovenský HDP vzrástol o 3,6 %. Spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa MMF po vlaňajšom poklese o 0,3 % v tomto roku posilnia o 0,2 % a v budúcom roku stúpnu o 1,4 %. Nezamestnanosť bude podľa fondu klesať, a to z vlaňajších 11,5 % na 10,4 % v tomto roku a na 9,6 % v roku 2017.


Hospodárstvo eurozóny sa podľa najnovšieho Výhľadu svetovej ekonomiky v tomto roku zväčší o 1,5 % a v budúcom roku o 1,6 %. V januári Medzinárodný menový fond predpovedal, že ekonomický rast eurozóny bude v tomto aj budúcom roku na úrovni 1,7 %. Fond zhoršil aj prognózu rastu globálnej ekonomiky, ktorá podľa neho v tomto roku posilní o 3,2 %. Predošlá predikcia rátala s jej rastom o 3,4 %.


Krehkej globálnej ekonomike by podľa MMF mohla poškodiť Veľká Británia, ak v júnovom referende odhlasuje odchod z Európskej únie. Fond zaradil britské referendum ku kľúčovým rizikám popri nestabilite v Číne a iných nových trhových ekonomikách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies