Slovenská ekonomika je 6. najotvorenejšia v Európskej únii

NETKY.SK • 3 September 2012, 11:36 • 2 min
Slovenská ekonomika je 6. najotvorenejšia v Európskej únii

Slovenská ekonomika je 6. najotvorenejšia v Európskej únii - Slovensko Hodnota tovarov a služieb, ktoré sa zo Slovenska v roku 2011 vyviezli, predstavovala 89 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

imgHodnota tovarov a služieb, ktoré sa zo Slovenska v roku 2011 vyviezli, predstavovala 89 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podiel dovozu tovarov a služieb dosiahol takmer 87 % HDP. "Celková otvorenosť slovenskej ekonomiky v minulom roku tak predstavovala 176 % HDP a bola šiesta najvyššia v rámci EÚ," informovala na základe údajov Eurostatu Poštová banka.
      Spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky (V4) má otvorenejšiu ekonomiku než Slovensko už len Maďarsko s celkovou otvorenosťou ekonomiky 178 % HDP. Česká republika vlani zaznamenala 146 % HDP a najmenej otvorenou ekonomikou V4 bolo v minulom roku Poľsko (90 % HDP).
      Podľa banky súvisí nižšia otvorenosť poľskej ekonomiky predovšetkým s veľkosťou domáceho trhu. Ten je 1,5-násobne väčší ako trh Slovenska, Česka a Maďarska dohromady. "Práve nižšia závislosť poľských výrobcov od dopytu zo zahraničia bola v krízovom roku 2009 hlavným faktorom, ktorý Poľsku pomohol vyhnúť sa ako jedinej krajine únie recesii," skonštatovala spoločnosť.
      V rámci Európskej únie (EÚ) vykazuje dlhodobo najvyššiu otvorenosť Luxembursko. Jeho ekonomika ťaží predovšetkým z obchodu so službami a v roku 2011 predstavovala hodnota luxemburského vývozu a dovozu trojnásobok HDP krajiny. Medzi tradične vysoko otvorené ekonomiky patria aj Malta, Írsko či Estónsko. Ich miera otvorenosti ekonomík vlani presiahla úroveň 180 % HDP.
      "Na opačnej strane barikády stáli ekonomiky Grécka, Francúzska a Talianska, ktorých otvorenosť v minulom roku dosiahla menej ako 60 % HDP," uviedla banka. O niečo menej sú okolitému svetu otvorené ekonomiky USA a Japonsko. Ukazovateľ v ich prípade dosiahol vlani približne 30 % HDP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies