Slovenská ekonomika by mala nový rok odštartovať lepšie ako rok 2013

NETKY.SK • 27 December 2013, 15:06 • 2 min
Slovenská ekonomika by mala nový rok odštartovať lepšie ako rok 2013

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by mala odštartovať nový rok úspešnejšie ako rok 2013.

slovakia

left justify in out

Presvedčení sú o tom analytici, podľa ktorých by mali spotrebiteľské ceny rásť pomalším tempom, výkonnosť ekonomiky by mala zrýchliť a možno mierne klesne aj nezamestnanosť. "Výkonnosť slovenskej ekonomiky v budúcom roku mierne zrýchli. Medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu zrýchli z tohtoročnej úrovne okolo jedného percenta na nami odhadovanú úroveň 2,3 % v roku 2014," hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Národná banka Slovenska vo svojej aktuálnej prognóze podobne odhaduje, že rast slovenskej ekonomiky by mal v budúcom roku dosiahnuť 2,2 %. "Rast bude ťahať najmä zahraničný dopyt, spotreba domácnosti prispeje k rastu málo. Investície ostanú na nízkej úrovni roka 2013," myslí si hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto.
Pomôcť k rastu slovenského hospodárstva by malo aj Nemecko, ktoré patrí medzi hlavných obchodných partnerov. "Pre Slovensko najdôležitejší partner, Nemecko, je na rastovej trajektórii. V roku 2014 by sa jeho HDP mal zvýšiť o 1,7 % a Nemci sú optimistickí, aj čo sa týka ďalších rokov. To je veľmi dobrá správa pre Slovensko i ďalšie štáty nášho regiónu," konštatuje Barto.
V úvode roka 2014 budú podľa odborníkov Slováci zrejme svedkami aj pomalšieho cenového rastu ako v závere končiaceho sa roka. "Priemernú infláciu za rok 2014 odhadujeme na úrovni 1,2 %. Naďalej tak pôjde o pomerne pomalé tempo cenového rastu a ako v roku 2013, tak aj v roku 2014 by sme sa mali vďaka tomu dočkať i reálneho rastu platov," dopĺňa Sadovská. Tlmičom rastu cien bude podľa jej slov naďalej opatrné správanie spotrebiteľov. "Z rovnakých dôvodov neočakávame ani prudký nárast maloobchodných tržieb. Skôr sa nám javí ako reálna ich stagnácia alebo iba mierny nárast," dodáva Sadovská.
Aj napriek týmto pozitívnym očakávaniam však pravdepodobne nezamestnanosť klesne len mierne. Analytici odhadujú, že sa bude pohybovať v rozpätí 13 % až 14 %. Nedostatok pracovných miest bude aj kvôli nízkej investičnej aktivite firiem. "Domnievam sa, že príčinou poklesu záujmu o investovanie je zhoršenie investičného prostredia na Slovensku vinou neuvážených zmien zákonov, čo už signalizovalo viacero medzinárodných porovnávacích štúdií," tvrdí Barto. Zároveň však dopĺňa, že pre firmy bude na druhej strane pozitívom zavedenie jednotnej eurovej platobnej oblasti (SEPA), ktorá prinesie zjednotenie podmienok platobného styku v eurách od 1. februára 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies