Slovenská ekonomika bude nad svojím potenciálom aj v roku 2020

NETKY.SK • 24 Január 2018, 06:00 • 2 min
Slovenská ekonomika bude nad svojím potenciálom aj v roku 2020

BRATISLAVA – Slovenská ekonomika je nad svojím potenciálom už dlhšiu dobu a bude nad ním aj v roku 2020. Zdôraznil to guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch na utorkovej konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) s názvom Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2018 s tým, že podľa predikcie bude pokračovať prehrievanie slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

NBS predikuje zvyšovanie inflácie, hrubého domáceho produktu (HDP), nominálnych miezd aj zamestnanosti, a podľa guvernéra centrálnej banky sú to pozitívne indikátory. Na druhej strane však upozornil na to, že ekonomika sa prehrieva.

 

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko konštatoval, že deficit verejnej správy dosiahol v SR v roku 2016 2,19 % s tým, že z pohľadu dlhu sme podľa neho v dobrej polohe. Vyrovnaný rozpočet by malo Slovensko mať v roku 2020, a ak sa splnia vládou prezentované ciele v oblasti rozpočtu, dlh SR by sa mal dostať skôr zo sankčných pásiem.

 

Ako dôvody pre dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu uviedol dotiahnutie sa na bezpečnú úroveň dlhu, vytvorenie fiškálneho priestoru na dosiahnutie dlhodobej udržateľnosti financií a dôraz na rozpočtovú disciplínu vo vyrovnávaní dlhu. Podľa odhadov RRZ a OECD je bezpečná úroveň dlhu pre Slovensko 40 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona