Slovenská dvadsaťjednotka získala Challenge Trophy: Rozhodli jedenástky

NETKY.SK • 3 September 2015, 07:22 • 2 min
Slovenská dvadsaťjednotka získala Challenge Trophy: Rozhodli jedenástky

MYJAVA - Slovenskí futbalisti do 21 rokov ovládli Challenge Trophy 2013/2015. Vo finále turnaja pre hráčov do 23 rokov síce po polčase prehrávali s tureckým výberom 0:2, no vyrovnávajúcim gólom Tomáša Maleca z 94. minúty poslali duel do predĺženia a v jedenástkovom rozstrele napokon triumfovali 3:2.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Pavla Hapala si duel s Tureckom v terajšej edícii turnaja zopakovali. Prvýkrát na nich narazili vlani v marci, vtedy sa ešte v rámci základnej skupiny zrodila remíza 4:4. V úvode finálového duelu síce boli herne aktívnejší, no doplatili na nevyužité príležitosti. Turci ich následne vyškolili z efektivity, keď z troch gólových šancí v prvom polčase dve premenili na gól.

 

Slovenskú druhopolčasovú snahu napokon korunoval presným zásahom v 78. minúte Filip Kiss a vo štvrtej minúte nadstaveného času vyrovnávajúcou hlavičkou aj Malec. Po bezgólových 15-minútových predĺženiach napokon Slováci zvládli jedenástkový rozstrel a tešili sa z cenného víťazstva.

 

Keďže celý turnaj je určený pre hráčov do 23 rokov, tréner Hapal zaradil do zostavy aj päticu starších hráčov. S Lukášom Pauschekom, Dávidom Gubom, Adamom Zreľákom, Lukášom Štetinom a Tomášom Malecom však už nemôže počítať v nedeľňajšom úvodnom dueli kvalifikácie o postup na ME 2017. Na ten nastúpia mladí Slováci o 16.00 h v Slucku proti domácim Bielorusom.

 

Challenge Trophy 2013/2015:

Slovensko "21" - Turecko "23" 2:2 pp (2:2, 0:2) - 3:2 v rozstrele z 11 m

Góly: 78. Kiss, 90.+4 Malec - 24. Tosun, 43. Bayram. Rozhodovali: Nyberg - Klyver, Söderkvist (všetci Švéd.), ŽK: Kiss, Štetina, Skovajsa, Vestenický - Cagiran, Bekdemir, 1500 divákov

zostavy a striedania:

Slovensko "21": Rodák - Pauschek, Valjent, Štetina, Skovajsa (116. Chvátal) - Káčer (61. Ivan), Kiss, Chrien (74. Vestenický) - Guba (68. Haraslín), Malec, Zreľák (85. Brigant)

Turecko "23": Akyüz - Yardimci, Parlak, Gör, Albayrak - Dorsun (112. Kurt), Cagiran - Kanak (90.+3 Berber), Bassan (73. Bekdemir), Bayram (82. Türüc) - Tosun

 

Slovenskí mladíci nastúpili s ofenzívnym rozostavením 4-3-3 a na trávniku to od úvodných minút bolo cítiť. Dominovali na lopte, vynikali aj v kombinácii a viackrát si dokázali vytvoriť príležitosť na skórovanie. K niekoľkým streleckým pokusom sa dostali obe krídla Guba so Zreľákom, no ani jeden z nich výraznejšie neohrozil brankára Akyüza. Turci prvýkrát zahrozili v 20. minúte, no Albayraka v gólovom nájazde na bránu vychytal Rodák. Slovákom varovanie nestačilo a o štyri minúty prehrávali. Z tureckej obrannej polovice prišiel pas na nabiehajúceho Tosuna, ktorý bez spracovania vystrelil a lopta skončila v sieti - 0:1. Hoci sa Hapalovi zverenci do polčasu snažili vyrovnať, herne im to už nešlo tak, ako v úvodných dvadsiatich minútach a dve minúty pred prestávkou pykali za chybu aj druhýkrát. K lopte sa z pravého krídla dostal Bayram a presnou strelou zvýšil náskok hostí.

 

Po zmene strán sa Slováci snažili o gólový návrat do stretnutia. Útočné kombinácie im však nevychádzali podľa predstáv a v pevne stojacej tureckej defenzívne nenachádzali priestor na prienik. Po hodine hry si vybojovali priamy kop tesne pred "veľkým vápnom", no Kissova strela len pohladila brvno Akyüzovej brány. Slováci sa aj v ďalšej štvrťhodine snažili dobyť pokutové územie hostí, tréner Hapal využil na oživenie hry tri striedania a taktické ťahy mu napokon vyniesli vytúžený gól. V 78. minúte namieril z rohu šestnástky Kiss a jeho krásny pokus napokon pristál v tureckej sieti. V záverečných minútach sa Slovákom dlho nedarilo vypracovať si gólovú šancu. Až prišla 94. minúta, Haraslín po rohu vrátil loptu do pokutového územia a Malec nastavil hlavu v správnom čase - 2:2.

 

V predĺžení zohrávali úlohu aj nervy. Hapalovi zverenci boli aktívnejší, no zahadzovali jednu šancu za druhou, a to najmä Malec, na ktorého smerovala väčšina centrovaných lôpt. Sedem minút pred koncom druhého nadstavenia mohol o všetkom rozhodnúť hosťujúci Berber, no v stopercentnej šanci prekopol prázdnu bránu. V závere sa neujala ani strela Vestenického po individuálnej akcii, o víťazovi tak rozhodol jedenástkový rozstrel. V ňom uspeli Kiss, Haraslín a Malec a keďže Rodák tri jedenástky zneškodnil, Slováci sa radovali z cenného víťazstva.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona