Slovenská družica má problém! Vypadli jej niektoré systémy

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 18:53 • 2 min
Slovenská družica má problém! Vypadli jej niektoré systémy

BRATISLAVA – Prvej slovenskej družici skCUBE v noci z piatka na sobotu prestali fungovať niektoré systémy.

slovakia

left justify in out

Na orbite bez problémov krúžila necelých 15 dní. Tvorcovia družice 8. júla o problémoch informovali na svojom webe. „Pravdepodobne sa jedná o problém s palubným počítačom OBC. Technický tím počas nasledujúcich hodín  bude intenzívne pracovať na analýze a náprave problému. Vysielač nejaví žiadne známky poškodenia a je plne funkčný,“ píše sa na stránke.

 

Dnes zverejnila SOSA k problémom družice oficiálnu tlačovú správu. "Momentálne sa nám ako najpravdepodobnejšia príčina problému javí poškodenie palubného počítača radiáciou," uviedla predsedníčka SOSA Michaela Musilová. Vedeckí tím sa teraz v laboratóriu snaží simulovať podmienky, aké stretli družicu vo vesmíre a zistiť, čo sa stalo. 

 

 SkCube je veľmi nádejný projekt mladých slovenských vedcov. O mnoho inovatívnych systémov v družici je záujem aj v zahraničí. Viac podrobností o prvej slovenskej družici sa môžete dočítať tu:  

 

VIDEO Slovenská družica funguje na 100%, na Zem poslala prvé dáta

 

VIDEO Slovensko prekonalo významný miľník, okolo Zeme už obieha naša prvá družica

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies