Slovenská diplomatická služba musí odolať politickým tlakom

NETKY.SK • 4 Október 2010, 12:00 • 2 min
Slovenská diplomatická služba musí odolať politickým tlakom

Slovenská diplomatická služba musí odolať politickým tlakom

slovakia

left justify in out

img

Hlavnou výzvou pre profesionálnu diplomatickú službu je odolať do budúcnosti politickým tlakom. "Faktom je, že s každou novou politickou garnitúrou na Slovensku prišli ľudia, ktorí mali pocit, že diplomacia je o rozdávaní trafík, a to vždy urobilo obrovskú morálnu škodu tomuto rezortu," myslí si exminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Tieto tendencie podľa neho našťastie výrazne ustali. Vylúčil, že by počas svojho pôsobenia vo funkcii bol ovplyvňovaný takýmto spôsobom. V tejto otázke ocenil postoj prezidenta Ivana Gašparoviča. "Veľakrát jasne verejne aj neverejne povedal, že je proti politickým nomináciám alebo rozdávaniu veľvyslaneckých postov na základe straníckej príslušnosti," ozrejmil v rozhovore pre TASR Lajčák. Na druhej strane varoval, že takéto pokusy budú vždy.
Poukázal zároveň na tvoriacu sa Európsku zahraničnú službu, ktorá otvára množstvo miest v európskych štruktúrach, čo hlavne mladým ľuďom prináša šancu na uplatnenie. Ich snahu nespochybnil, keďže to je podľa jeho slov v záujme SR. Na druhej strane v tom vidí výzvu pre slovenskú diplomaciu, aby bola pre ľudí atraktívna a nemali potrebu z nej odchádzať, prípadne sa zo zahraničia nevrátiť do SR. "Aby to neskončilo tak, že každý, kto je čo len trošku nadpriemer, zo štátu uteká," konštatoval.
Pokiaľ ide o zahranično-politické pôsobenie, problém nevidí v diplomacii, ale v jej nedostatočnom prepojení na ďalšie zložky. Za dlhodobú úlohu považuje zintenzívnenie obchodnej diplomacie. To znamená prepojiť agentúry, ktoré majú na starosti investície, podnikanie či cestovný ruch tak, aby pracovali ako jeden celok. "Ja som súčasťou slovenskej zahraničnej politiky od prvého dňa a môžem povedať, že to tak nikdy nebolo. Parciálne rezortné a stranícke záujmy boli silnejšie než štátne a je čas, aby sa to zmenilo. Slovensko je príliš malá krajina na to, aby si mohla dovoliť v zahraničí pôsobiť nekoordinovane po viacerých líniách," vyhlásil Lajčák.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies