Slovenská diplomacia je šokovaná opätovnou vlnou násilia na Ukrajine

NETKY.SK • 18 Február 2014, 17:34 • 2 min
Slovenská diplomacia je šokovaná opätovnou vlnou násilia na Ukrajine

BRATISLAVA - Najnovšie násilie v uliciach ukrajinského Kyjeva si vyžiadalo najmenej troch mŕtvych a 150 zranených.

slovakia

left justify in out

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí je sklamané a šokované opätovnou vlnou násilia na Ukrajine, ktoré si vyžiadalo niekoľko obetí. "Všetkých účastníkov vyzývame na zdržanlivosť, od vládnej moci očakávame rešpektovanie práva občanov na zhromažďovanie. Silová konfrontácia nesmie byť v súčasnej Európe nástrojom politického boja," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie. Slovenskej republike - susednej krajine Ukrajiny - podľa ministerstva záleží na tom, aby sa Ukrajina nedostala do izolácie, ale aby sa rozvíjala v pozitívnom, demokratickom smere v duchu európskych hodnôt.

 

Najnovšie násilie v uliciach ukrajinského Kyjeva si vyžiadalo najmenej troch mŕtvych a 150 zranených. Informujú o tom zahraničné spravodajské portály odvolávajúce sa na opozičné zdroje, podľa ktorých trojica demonštrantov zomrela na následky strelných poranení. Strety medzi prívržencami opozície a políciou v centre Kyjeva nasledovali po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily podľa britského portálu BBC použili gumové projektily a poplašné granáty. Zdroje BBC tiež informovali, že demonštranti zaútočili na policajtov dlažobnými kockami a dymovnicami. Medzi zranenými sú údajne aj desiatky policajtov. Demonštranti podľa televíznej stanice 5 Kanal medzitým vtrhli do centrály vládnej Strany regiónov, odkiaľ ich následne vyhnala polícia. 

 

Utorňajší pochod mal vyvinúť nátlak na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004. Prítomný líder opozičnej strany UDAR (Ukrajinská demokratická aliancia za reformu) Vitalij Kličko napriek násiliu vyzval Janukovyča, aby nariadil stiahnutie poriadkových síl z ulíc a zabránil tak vyostrovaniu "konfliktu v spoločnosti", uvádza BBC. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona