Slovenská delegácia vedená prezidentom Kiskom odcestovala do Varšavy na summit NATO

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 11:59 • 2 min
Slovenská delegácia vedená prezidentom Kiskom odcestovala do Varšavy na summit NATO

BRATISLAVA - Slovenská delegácia na čele s prezidentom Andrejom Kiskom odcestovala predpoludním do Varšavy, kde sa oddnes do soboty 9. júla uskutoční summit NATO. Na rokovaniach sa zúčastnia lídri a ministri z viac ako 50 krajín sveta a ďalší predstavitelia z partnerských krajín a medzinárodných organizácií.

slovakia

left justify in out

Okrem prezidenta sa na vrcholnej schôdzke zúčastnia minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim a stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek. Summit vyhodnotí plnenie rozhodnutí prijatých na predošlom vrcholnom zasadnutí Severoatlantickej aliancie, ktoré sa uskutočnilo v septembri 2014 vo Walese. Taktiež stanoví základné parametre pre ďalšiu politickú, vojenskú a inštitucionálnu adaptáciu NATO na zmeny v bezpečnostnom prostredí.

 

Kľúčovými témami bude posilnenie bezpečnosti Aliancie, a to rozmiestnením mnohonárodných práporov do pobaltských krajín a do Poľska. Lídri budú na summite hovoriť aj o zlepšení kybernetickej obrany a o pripravenosti proti balistickým raketovým útokom z mimo euroatlantickej oblasti. Diskutovať budú aj a rozšírení úlohy Aliancie v centrálnom Stredomorí. Predstavitelia sa majú dohodnúť aj na pokračovaní vojenskej a finančnej podpory pre Afganistan a o posilnení spolupráce s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskou republikou.

 

Doteraz sa uskutočnilo 27 summitov NATO. Prvý z nich bol v decembri 1957 v Paríži. Posledný z nich vo Walese v septembri 2014. Summitu vo Varšave bude prvýkrát predsedať generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies