Slovenská delegácia na čele s premiérom bude hovoriť na Kube najmä o ekonomike

NETKY.SK • 7 Október 2015, 12:28 • 2 min
Slovenská delegácia na čele s premiérom bude hovoriť na Kube najmä o ekonomike

HAVANA/BRATISLAVA - Slovenská delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom odletí dnes na oficiálnu návštevu Kuby, ktorá potrvá do 10. októbra.

slovakia

left justify in out

"Je to obnovenie politického dialógu na vrcholnej úrovni po mnohých rokoch. Sme radi, že sa atmosféra zmenila, že prišlo k normalizácii vzťahov medzi Kubou a Európskou úniou a Spojenými štátmi. Kuba je dôležitý regionálny hráč," uviedol dnes pred cestou minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, pričom poukázal na úlohu Havany v mierovom procese v Kolumbii.

 

Predmetom rokovaní bude najmä ekonomická spolupráca. Plánuje sa napríklad podpísanie dohody o uznaní a vysporiadaní kubánskeho dlhu voči SR. Okrem toho sa prediskutuje účasť slovenských firiem na niektorých - predovšetkým energetických - projektoch.

 

Európska únia zmrazila vzťahy s Havanou v roku 2003 po zásahu režimu proti novinárom a aktivistom. Od apríla minulého roka ich však začala postupne obnovovať. Dohoda o politickom dialógu a spolupráci by sa mohla uzavrieť do konca tohto roka.

 

Spojené štáty a Kuba prerušili diplomatické vzťahy v roku 1961, dva roky po revolúcii, ktorá vyniesla k moci bývalého prezidenta Fidela Castra. Nedávno však začali s normalizáciou svojich vzťahov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies