Slovenská decembrová inflácia bola nižšia ako priemer OECD

NETKY.SK • 4 Február 2014, 12:09 • 2 min
Slovenská decembrová inflácia bola nižšia ako priemer OECD

BRATISLAVA - Medziročná inflácia na Slovensku bola v decembri nižšia ako priemer za celú Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

slovakia

left justify in out

V rámci celej OECD zrýchlila na 1,6 % z novembrových 1,5 %. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila v utorok OECD. Inflácia v rámci eurozóny meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) v decembri zrýchlila na 0,9 % z novembrových 0,8 %. Na Slovensku medziročná inflácia podľa OECD aj indexu HICP v decembri predstavovala 0,4 %.

K zrýchleniu inflácie v rámci OECD prispeli najmä ceny energií, ktoré sa v decembri zvýšili o 1,7 % po stagnácii v predchádzajúcom mesiaci. Ceny potravín stabilizovali rast na úrovni 1,5 %. Bez započítania cien potravín a energií medziročná inflácia v OECD v decembri zostala stabilná na úrovni 1,6 %. 

Spomedzi popredných ekonomík decembrová inflácia zrýchlila rast v Kanade (na 1,2 % z novembrových 0,9 %), v USA (na 1,5 % z 1,2 %), Nemecku (na 1,4 % z 1,3 %) a v Japonsku (na 1,6 % z 1,5 %). Medziročná inflácia stagnovala vo Francúzsku a Taliansku (zhodne 0,7 %) a spomalila vo Veľkej Británii (na 2 % z 2,1 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies