Slovenská autorka Svetlana Žuchová je medzi laureátmi Ceny EÚ za literatúru

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 18:45 • 2 min
Slovenská autorka Svetlana Žuchová je medzi laureátmi Ceny EÚ za literatúru

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes počas otváracieho ceremoniálu Londýnskeho knižného veľtrhu oznámila mená 12 laureátov Ceny Európskej únie za literatúru.

slovakia

left justify in out

Medzi nimi je aj slovenská spisovateľka Svetlana Žuchová.
     

Cena EÚ za literatúru (EUPL) oceňuje najlepších začínajúcich a talentovaných autorov v Európe. Je otvorená pre literátov z krajín, ktoré sa zúčastňujú na programe EÚ s názvom Kreatívna Európa, zameranom na financovanie kultúrnych a tvorivých podujatí.
     

Autorov na ocenenie navrhujú poroty v jednotlivých krajinách. Každý ocenený získa finančnú odmenu vo výške 5000 eur a dobrú príležitosť zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni. Laureáti majú dobré príležitosti uchádzať sa o granty na preklad svojich diel do niekoľkých európskych jazykov.
     

Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics v rámci blahoželania tohtoročným laureátom pripomenul, že EUPL je jedinou cenou pre začínajúcich autorov z celej Európy, bez ohľadu na krajinu ich pôvodu alebo jazyk ich tvorby.
     

Ďalší ocenenými sú Gaëlle Josseová (Francúzsko), Luka Bekavac (Chorvátsko), Donal Ryan (Írsko), Undine Radzevičiute (Litva), Edina Szvorenová (Maďarsko), Ida Hegazi Hoyerová (Nórsko), Magdalena Parysová (Poľsko), David Machado (Portugalsko), Carolina Schuttiová (Rakúsko), Sara Stridsbergová (Švédsko) a Lorenzo Amurri (Taliansko).
     

Cenu si laureáti prevezmú počas galavečera, ktorý sa uskutoční 23. júna 2015 v Bruseli, za prítomnosti eurokomisára Navracsicsa a členov Európskeho parlamentu.
     

Od začiatku udeľovania ceny v roku 2009 už v rámci programu na podporu kultúry v EÚ a programu Kreatívna Európa poskytli podporu pre 203 prekladov literárnych diel od 56 držiteľov Ceny EÚ za literatúru. Išlo o preklady do 20 rôznych jazykov.
     

Ďalšia výzva na predkladanie návrhov pre získanie EUPL bude otvorená v novembri 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona