Slovenská armáda začala po viac ako 20 rokoch opäť cvičiť vojakov v zálohe

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:40 • 2 min
Slovenská armáda začala po viac ako 20 rokoch opäť cvičiť vojakov v zálohe

SEREĎ – V priestore Ženijného práporu v Seredi sa dnes začal pilotný projekt zameraný na výcvik aktívnych vojenských záloh. Od roku 1993 je to prvýkrát, kedy Ozbrojené sily (OS) SR opäť začali s výcvikom vojakov v zálohe.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), do aktívnych záloh sa môžu prihlásiť bývalí profesionálni vojaci, niekdajší vojaci základnej vojenskej služby a bývalí príslušníci dobrovoľnej vojenskej prípravy. „Na pilotný výcvik nastúpilo 37 ľudí. Je to historický moment a aj takýmto spôsobom chceme zabezpečiť v prípade potreby pomoc civilnému obyvateľstvu a samozrejme aj zlepšiť zabezpečenie obrany Slovenskej republiky,“ skonštatoval Gajdoš.

 

Do vojenských záloh sa bývalí vojaci môžu prihlásiť dobrovoľne. Armáda si z nich potom vyberie špecialistov, ktorých potrebuje. Okrem ženistov to na budúci rok budú aj chemici, delostrelci či príslušníci raketových vojsk.

 

„Ide nám teda o vojakov, ktorí majú za sebou základný vojenský výcvik, ovládajú vojenské remeslo a väčšinou cvičia v tej profesii, v ktorej slúžili. Tu v Seredi sú to ženisti. To znamená, že nám nejde o nejakú masovosť. Ten výcvik je zameraný na to, aby si obnovili základné vojenské schopnosti a potom, aby sa učili konkrétnej špecializácii,“ uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavel Macko.

 

Aktívne zálohy sú podľa jeho slov vlastne „...vojaci na čiastočný úväzok“. Mali by to teda byť rovnakí špecialisti a odborníci ako profesionálni vojaci. Ani ich výcvik preto nebude iba jednorazový. „Takže to nebude „záložák“ na celý život. Oni sa pravidelne budú zúčastňovať na výcviku, aby si udržiavali svoje schopnosti a spôsobilosti. To znamená, tieto aktívne zálohy vieme kedykoľvek povolať na výkon mimoriadnej služby, v prípade, že to je potrebné. To môže byť živelná pohroma, môže to byť čokoľvek iné, môže to byť aj bezpečnostná kríza,“ povedal Macko.

 

Medzi vojakmi, ktorí dnes začali svoj výcvik, je osem bývalých profesionálnych vojakov, 24 niekdajších vojakov základnej vojenskej služby a päť mužov, ktorí absolvovali dobrovoľnú vojenskú prípravu. „Úlohy sú s dôrazom na zabezpečenie ženijnej prípravy, na riešenie problémov, ako sú požiar, povodne, snehové kalamity, ale aj stavanie mostov a rôznych bariér napríklad proti povodniam. Verím tomu, že úlohy tohto kurzu budú jednoznačne splnené a jednotliví velitelia sú na to pripravení,“ doplnil minister obrany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies