Slovenská armáda má 70% pozemnej techniky po životnosti

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 09:18 • 2 min
Slovenská armáda má 70%  pozemnej techniky po životnosti

BRATISLAVA - Slovenská armáda má viac ako 70 percent pozemnej výzbroje a techniky po životnosti, kariérny rast vojakov sa zastavil a niektoré vojenské spôsobilosti, teda schopnosti, naše ozbrojené sily nezvratne strácajú.

slovakia

left justify in out

Aj takéto závery obsahuje Biela kniha o obrane SR, ktorú dnes posúdi vláda na svojej 65. schôdzi. V dokumente rezort obrany priznáva, že sa nenaplnili kvalitatívne parametre, ktoré si v kľúčových oblastiach sľubovali od transformácie ozbrojených síl. Počet vojakov sa síce znížil na tretinu niekdajšieho stavu a armáda sa sprofesionalizovala, ale vojenský personál starne a znížil sa počet vojakov, ktorých potrebujú vojenské jednotky. To všetko má dopad na úroveň výcviku, odbornú pripravenosť ako aj rozsah a kvalitu plnených úloh. V armáde nezrealizovali ani jeden väčší projekt na obmenu hlavných druhov výzbroje a techniky, modernizácia sa v podstate zastavila. Stanovené ciele vojenských spôsobilostí sa neplnia, ozbrojené sily majú len obmedzené spektrum spôsobilostí v obmedzenej kvalite. Úroveň interoperability slovenskej armády podľa noriem NATO dosahuje 54 percent, čo podstatne limituje ich schopnosť spoločného pôsobenia v operáciách.

Podľa Bielej knihy sa má postupne znižovať napätie medzi úlohami obrany a finančnými zdrojmi na ňu. Do roku 2015 chcú stabilizovať zdroje, aby rozpočet obranných výdavkov neklesol pod jedno percento HDP. Od roku 2016 sa majú obranné výdavky postupne navršovať podľa stavu verejných financií. Dostupné zdroje však musia míňať hospodárne. 

Rezort obrany predložil ešte jeden materiál, ktorým navrhuje bezodplatný prevod tankodrómu Bystrička mestu Martin a Dukelských kasární mestu Poprad. 

Podiel škody spôsobenej ekonomickou kriminalitou na celkovej kriminalite z roka na rok narastá. Škoda spôsobená ekonomickou kriminalitou dosiahla 583,8 milióna eur. Je to o 144,8 milióna eur viac ako v roku 2011. Úrad vlády to konštatuje v správe o bezpečnosti Slovenskej republiky, ktorú majú na stole ministri. V oblasti ekonomickej kriminality zistili 16 681 trestných činov. V porovnaní s rokom 2011 klesol počet takýchto trestných činov o 1 464, ale súčasne klesla objasnenosť o 865 skutkov. 

Celkový vývoj bezpečnostnej situácie na našom území z hľadiska počtu trestných činov možno podľa autorov správy považovať za uspokojivý. Dovedna za vlaňajší rok evidujú 90 351 všetkých trestných činov, čo je v porovnaní s rokom 2011 o 2 522 menej. Objasniť trestný čin a zistiť páchateľa sa podarilo v 47 883 prípadoch (52,99 percenta) a dodatočne objasnených bolo 5 231 trestných činov. 

Osoby právoplatne odsúdené za úmyselné trestné činy sa nemajú dostať k aktivitám, pri ktorých by boli v priamom a pravidelnom kontakte s deťmi a mládežou. Zabezpečujú to zmeny, ktoré obsahuje vláde predložená novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií. 
V záujme posilnenia prevencie trestnej činnosti súvisiacej so sexuálnym zneužívaním a sexuálnym vykorisťovaním detí sa ako jedna z podmienok výkonu špecializovanej činnosti v športe predpokladá bezúhonnosť. Novelou preto dochádza k úprave zákona o telesnej kultúre. Dopĺňa sa aj zákon o podpore práce s mládežou a podmienku bezúhonnosti budú musieť splniť aj mladí vedúci, mládežnícki vedúci a pracovníci s mládežou. Zmeny súvisia s transpozíciou smernice EP o boji proti sexuálnemu zneužívaniu a sexuálnemu vykorisťovaniu detí a proti detskej 

Štatút Úradu vlády SR sa má doplniť vzhľadom na zmeny v kompetenčnom zákone. Kabinet tak bude reagovať na novelizáciu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorou sa presunuli kompetencie v oblasti využívania eurofondov z ministerstva dopravy na Úrad vlády Slovenskej republiky. V štatúte úradu vlády pribudne odsek, že úrad koordinuje využívanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies