Slovenská akadémia vied je najdôveryhodnejšou slovenskou inštitúciou

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 12:52 • 2 min
Slovenská akadémia vied je najdôveryhodnejšou slovenskou inštitúciou

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) je najdôveryhodnejšou slovenskou inštitúciou. Ukázal to reprezentatívny prieskum agentúry FOCUS, ktorý realizovala od 28. júna do 5. júla na vzorke 1 003 respondentov.

slovakia

left justify in out

V prieskume agentúra akadémiu porovnala s ďalšími 14 verejnými inštitúciami. Až 71 percent opýtaných odpovedalo, že akadémii skôr alebo úplne dôveruje. Iba 5,2 percenta respondentov odpovedalo, že akadémii vôbec nedôveruje, čo je najmenej prejavenej nedôvery spomedzi skúmaných inštitúcií.

 

„Tieto čísla nás veľmi potešili. Možno sú aj dôsledkom toho, že akadémia prešla v roku 2016 medzinárodným hodnotiacim panelom zahraničných expertov, kde sme sa postavili k svojej činnosti čelom. Potešiteľné je, a možno aj to sa odrazilo v spoločnosti, že dva ústavy SAV sú na špičke európskeho výskumu a vyše 30 ústavov je v tom lepšom priemere. Aj napriek podmienkam, ktoré k svojej činnosti máme, sa stále výraznejšie prejavujeme v európskom výskumnom priestore a verím, že aj tento prieskum je odrazom tohto stavu,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Akadémií robia v čele spoločnosť slovenské vysoké školy, ktorým dôveruje o štyri desatiny percenta menej opýtaných. Z výsledkov ďalej vyplynulo, že miestnej samospráve, v ktorej respondenti žijú, dôveruje 65,2 percenta opýtaných, Rozhlasu a televízií Slovenska dôveruje 63,7 percenta respondentov a Ozbrojeným silám SR 63,2 percenta respondentov. Najviac ľudí nedôveruje vláde SR (63,6 percenta) a veľkým firmám a korporáciám (60,8 percenta).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies