Slovenská akadémia vied dostane osem miliónov eur do svojho rozpočtu

NETKY.SK • 24 November 2014, 19:20 • 2 min
Slovenská akadémia vied dostane osem miliónov eur do svojho rozpočtu

BRATISLAVA - Osem miliónov eur, ktoré vláda presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, dostane Slovenská akadémia vied (SAV) do svojho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Presun peňazí bol schválený na dnešnom zasadnutí finančného výboru NR SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Beáta Dupaľová Ksenzsighová.
     

Podľa jej slov sa na tom dohodli minister školstva Peter Pellegrini, minister financií Peter Kažimír a predseda SAV Jaromír Pastorek.
     

Pôvodne mali financie vedci využívať len prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA. "Nakoľko rok 2015 je posledný rok, čo rozpočet SAV funguje podľa starého zákona, od roku 2016 by už mala SAV fungovať ako verejná výskumná inštitúcia s jednoduchším viaczdrojovým financovaním, rozhodli sme sa vedcom vyjsť v ústrety," dodala hovorkyňa.
     

Pellegrini totiž v októbri po prvých protestoch vedcov proti nepriaznivému rozpočtu SAV vyhlásil, že akadémia dostane osem miliónov eur pre výskum prostredníctvom vedeckej grantovej schémy VEGA. Minister školstva vtedy taktiež avizoval, že tieto finančné prostriedky musia byť využité efektívne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona