Slovenská akadémia vied chce svojim programom zabrániť odlivu odborníkov do zahraničia

NETKY.SK • 29 Január 2018, 08:01 • 2 min
Slovenská akadémia vied chce svojim programom zabrániť odlivu odborníkov do zahraničia

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) programom SASPRO podporuje mladých vedcov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA predseda SAV Pavol Šajgalík, Slovensko stráca ročne obrovské množstvo mladých ľudí. Mnohí odchádzajú študovať na zahraničné školy, ale aj pracovať. Problém je, že sa mladí ľudia nechcú vrátiť na Slovensko. „Ako mladý človek som precestoval veľa krajín a strávil som nejaký čas v zahraničí. Pochopil som, že krajiny na západ od nás majú taktiež nedostatok kvalifikovaných ľudí, ale riešia to prílivom nových alebo vytvorením takých podmienok, aby sa tí ľudia chceli vrátiť domov. Dnes to už neplatí len o západných krajinách, ale aj východných, ako Taiwan, Južná Kórea, Čína či Japonsko. Univerzitné štúdium v týchto krajinách bolo založené na ľuďoch, ktorí strávili nejaký čas v zahraničí, ale potom im vytvorili priestor, aby sa mohli vrátiť a istým spôsobom na základe skúseností ich ohodnotili, aby pracovné miesto získali. Pre krajinu to znamenalo vždy skok v technologickom i hospodárskom rozvoji. Toto sa u nás nedeje," skonštatoval Šajgalík.

Programom SASPRO vytvorila SAV podľa jej predsedu vedcom európske štandardné podmienky. Dostali výrazne zvýšené platy oproti platom, ktoré sú bežné na ústavoch SAV. „Dali sme im možnosť vybrať si tému vlastného výskumu a vytvoriť vlastný tím. Toto sú najdôležitejšie atribúty pre to, aby ľudia prišli naspäť. Z necelých 40 vedeckých pracovníkov, ktorí sú na Slovensku financovaní z projektu SASPRO, je 16 Slovákov, ktorí sa zo zahraničia vrátili späť domov. Naša skúsenosť je taká, že podmienky, ako sme udali my v projekte SASPRO, dostanú ľudí naspäť na Slovensko. A podľa mňa je to cesta aj vo svetle nášho hospodárskeho rastu, ktorý je veľmi dobrý a možno táto cesta by zabránila odlivu mozgov do zahraničia," uzavrel predseda SAV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies