Slovenská agentúra životného prostredia vyzýva ľudí, aby si vytriedili šatník

NETKY.SK • 5 Január 2023, 16:30 • 2 min
Slovenská agentúra životného prostredia vyzýva ľudí, aby si vytriedili šatník

BRATISLAVA - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa v rámci novoročnej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom zameriava na aktuálne trendy v oblasti udržateľnej módy. V novom roku vyzýva verejnosť, aby si vytriedila šatník a zmenila prístup k nakupovaniu módnych trendov. TASR o tom informovala hovorkyňa agentúry Michaela Pšenáková.

slovakia

left justify in out

"Naše šatníky a skrine často ukrývajú kúsky oblečenia, ktoré tam ležia nepovšimnuté aj niekoľko rokov," skonštatovala. Práve začiatok nového roka je podľa nej vhodný čas na upratanie skríň, ale aj zmenu prístupu k móde. "Pomalá, udržateľná či etická móda je presným opakom rýchlej. Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia," vysvetlila Pšenáková. Cieľom pomalej módy, tzv. slow fashion, je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. "Pomalá móda by sa mala stať dôležitou súčasťou nového konceptu obehového hospodárstva, kde je oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné," zdôraznila. V novoročnej výzve SAŽP radí, aby si ľudia našli čas a venovali chvíľu svojmu šatníku. "Na internete či v knihách nájdete zásady, ako šatník, ale aj seba odľahčiť od prebytočných vecí," uviedla Pšenáková. Poukázala, že oblečenie, ktoré už nie je dobré a ktoré sa nenosí, vedia ľudia posunúť ďalej. Využiť môžu napríklad charitu, výmenu oblečenia (tzv. swap), kamarátov či rodinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies