Slovenská advokátska komora navrhla Procházku za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

NETKY.SK • 15 August 2016, 15:21 • 2 min
Slovenská advokátska komora navrhla Procházku za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

BRATISLAVA – Členovia Súdnej rady SR budú 19. septembra rozhodovať o tom, či sa bývalý predseda a zakladateľ vládnej strany #Sieť Radoslav Procházka stane kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Procházku navrhla za kandidáta Slovenská advokátska komora (SAK).

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla riaditeľka mediálneho odboru komory Nadežda Ondrišová. Predsedníctvo SAK potvrdilo návrh Procházku na svojom dnešnom zasadnutí.

 

SAK podľa Ondrišovej, podobne ako v minulosti, využila svoje právo v zmysle príslušných ustanovení zákona o Súdnej rade. „Ako iná stavovská právnická organizácia podala návrhy na voľbu sudcov, ktorí majú pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch,“ uviedla Ondrišová.

 

Návrh potvrdil aj Procházka. „Som touto nomináciou poctený a vážim si ju,“ napísal v krátkom stanovisku. „Prijal som ju, pretože sa európskemu právu aktívne venujem už od 90. rokov a som presvedčený, že by som v tejto novej úlohe vedel byť užitočný,“ domnieva sa.

 

Procházka vysvetlil, že jeho odbornosť bude posúdená v dvojkolovom zložitom výbere. „Jedno vnútroštátne a ak to prebehne dobre, tak následne jedno zahraničné priamo na pôde súdu. Akékoľvek ďalšie témy má preto význam riešiť až po tom, ako bude známy výsledok," doplnil poslanec NR SR.

 

Okrem Procházku navrhla advokátska komora i kandidáta na ad hoc sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Predsedníctvo odsúhlasilo Ondreja Laciaka, splnomocnenca dekana pre vonkajšie vzťahy Právnickej fakulty Univerzity Komenského. "Obaja kandidáti sú preukázateľne významnými osobnosťami v odbore práva a spĺňajú všetky zákonné predpoklady na výkon menovaných funkcií,“ zdôvodnila Ondrišová.

 

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudnú na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Zástupca krajiny sa mal ujať funkcie najneskôr 1. septembra. Ďalšiu novú voľbu musela vypísať predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková po tom, ako rada na zasadnutí 27. júna nezvolila žiadneho kandidáta.

 

Ešte predtým výbor zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov v Luxemburgu neschválil začiatkom tohto roka pôvodnú kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú. Okrem iného aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka, ktorý je pracovným jazykom na súde. 

 

Lehota na predloženie kandidátov na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ a na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva uplynie dnes. V utorok (16.8.) bude zrejmé, či bude mať Procházka protikandidátov. Kancelária Súdnej rady oznámila, že bude v tento deň informovať o predložených návrhoch.

 

Opakovaná voľba nového kandidáta sa mala uskutočniť 22. augusta. Bajánková termín posunula o mesiac, na 19. septembra. Zdôvodnila to čerpaním dovoleniek viacerých členov rady. Procházka bude musieť presvedčiť väčšinu z 18 členov rady. Naposledy sa to nepodarilo bývalému predsedovi Ústavného súdu Jánovi Mazákovi, za ktorého hlasovalo 27. júna v tajnej voľbe iba deväť členov rady.

 

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

 

Hlavnou úlohou Súdneho dvora EÚ je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Všeobecný súd EÚ, ktorý pomáha Súdnemu dvoru EÚ, rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona