Slovenská a česká vláda budú pokračovať v tradícii spoločných rokovaní

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 15:57 • 2 min
Slovenská a česká vláda budú pokračovať v tradícii spoločných rokovaní

PRAHA/BRATISLAVA – Tradícia spoločného rokovania slovenskej a českej vlády má pokračovať aj naďalej. Na dnešnom stretnutí v Prahe sa na tom zhodli premiéri oboch krajín Robert Fico a Bohuslav Sobotka. Ministri z oboch kabinetov by mali za spoločný stôl zasadnúť pravdepodobne v septembri. Jednou z nosných tém rokovania má byť dopravná infraštruktúra, veľký priestor na spoluprácu vidí Fico aj v energetike.

slovakia

left justify in out

"Rokovanie sa uskutoční, pokiaľ možno, hneď na úvod septembra 2016. Bolo by dobré, keby to bolo v priebehu prvého týždňa s tým, že na tomto stretnutí budeme hovoriť nielen o konkrétnych formách spolupráce, ale chceme sa sústrediť aj na spoločné oslavy našej štátnosti," povedal po stretnutí predseda vlády SR. Česko a Slovensko si majú spolu pripomenúť výročie vzniku Československa i oboch samostatných štátov.

 

Fico sa stretol so Sobotkom v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy po tom, čo sa stal tretíkrát premiérom. Tradične si ako prvú krajinu vybral Česko. "Hovorili sme spolu nielen o vzájomných vzťahoch a spolupráci, ale tiež o prioritách, ktoré sa nás spoločne týkajú v rámci Európskej únie," povedal Sobotka. Ocenil, že obe krajiny sú si dobrými susedmi a vedú aktívny dialóg.

 

Český premiér ponúkol Slovensku pomoc s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie. "Máme záujem na tom, aby sme Slovensku ponúkli svoje skúsenosti a podporili ho v tom, aby predsedníctvo bolo úspešné," vyhlásil Sobotka. Poznamenal, že Slovensko ho preberie v dobe, keď nie je jasné, aké budú hlavné priority. Ovplyvniť ich môže výsledok britského referenda o vystúpení krajiny z EÚ či migračná kríza. Fico deklaroval, že Česko by o slovenských krokoch v rámci predsedníctva malo byť informované prioritne.

 

Premiéri sa dohodli aj na pokračovaní spolupráce v rámci tzv. slavkovského formátu. Ide o formát regionálnej spolupráce SR, ČR a Rakúska, ktorý vznikol vlani v Slavkove. Najbližšie rokovanie slovenského a českého premiéra s rakúskym kancelárom má byť v júli v Bratislave. Takéto formy spolupráce považuje Fico za dôležité. Ako zdôraznil, aj význam regionálneho zoskupenia V4 bude čím ďalej tým väčší. Obaja predsedovia vlád sa dnes v Prahe zúčastnia aj summitu V4.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies