Slovenky v kvalifikácii ME proti Poľkám aj Slovinkám

NETKY.SK • 1 December 2013, 12:50 • 2 min
Slovenky v kvalifikácii ME proti Poľkám aj Slovinkám

MNÍCHOV - V poradí 35. kontinentálny šampionát sa uskutoční v Maďarsku a Rumunsku.

slovakia

left justify in out

Basketbalistky Slovenska nastúpia v budúcoročnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2015 v základnej A-skupine proti Poľkám, Slovinkám a Luxemburčankám. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v nemeckom Mníchove.

V poradí 35. kontinentálny šampionát sa uskutoční v Maďarsku a Rumunsku a predstaví sa na ňom až 20 krajín. Deväť účastníkov ME 2015 je známych: okrem usporiadateľskej dvojice aj Grécko (víťaz I. fázy kvalifikácie), Španielsko, Francúzsko, Turecko, Srbsko, Bielorusko a Česko (postup si vybojovali na tohtoročných ME vo Francúzsku). V hre je ešte 11 miesteniek, o ktoré zabojuje 22 krajín. Družstvá sa v nich stretnú systémom každý s každým doma - vonku, postup na ME si zabezpečia šiesti víťazi skupín a päť krajín na druhom mieste s najlepšou bilanciou. 

Slovenky nechýbali na uplynulých troch záverečných turnajoch majstrovstiev Európy, vo všetkých troch prípadoch ich koučoval niekto iný: vo Francúzsku 2013 Ivan Vojtko (11. miesto), v Poľsku 2011 Natália Hejková (13.) a Lotyšsku 2009 Američanka Pokey Chatmanová (8.). Na šampionáty v Taliansku 2007 a Turecku 2005 sa výber SR neprebojoval. 

Slovensko je v renkingu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na 14. priečke v Európe. Jasným lídrom poradia je napriek výbuchu na tohtoročných ME Rusko pred Francúzskom a Českom. Úradujúce šampiónky kontinentu Španielky sú štvrté. 

Zloženie kvalifikačných skupín ME 2015 basketbalistiek: 
A-skupina: SLOVENSKO, Poľsko, Slovinsko, Luxembursko 
B-skupina: Veľká Británia, Litva, Belgicko, Macedónsko 
C-skupina: Taliansko, Lotyšsko, Estónsko, Portugalsko 
D-skupina: Čierna Hora, Ukrajina, Nemecko, Fínsko 
E-skupina: Švédsko, Rusko, Holandsko 
F-skupina: Chorvátsko, Bulharsko, Izrael 

Známi účastníci ME 2015 basketbalistiek (9 z 20): Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Španielsko, Francúzsko, Turecko, Srbsko, Bielorusko, Česko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies