Slovenky unášajú svoje deti do zahraničia čoraz častejšie, chcú lepší život

NETKY.SK • 11 December 2014, 09:56 • 2 min
Slovenky unášajú svoje deti do zahraničia čoraz častejšie, chcú lepší život

BRATISLAVA - Prípadov žien, ktoré odchádzajú s deťmi do cudziny pribúda, uvádza denník PRAVDA. Podľa údajov Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, kým pred piatimi rokmi bolo zo Slovenska unesené jedno dieťa, tento rok zaznamenali už 25 únosov.

slovakia

left justify in out

Podobne to bolo vlani i predvlani. Najčastejšie sú únosy do bohatších krajín ako Veľká Británia, Nemecko a Rakúsko, v drvivej väčšine prípadov odchádzajú s deťmi práve ženy. "Väčšinou ide o nezosobášené páry. Možno si myslia, že je jednoduchšie odísť od partnera, lebo nepotrebujú rozvod, ale v skutočnosti má dieťa aj toho druhého rodiča a bez jeho súhlasu nemožno s dieťaťom odísť," hovorí Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

 

Centrum v takýchto prípadoch na žiadosť druhého rodiča kontaktuje partnerskú organizáciu v danej krajine a žiada, aby bola matka požiadaná o dobrovoľný návrat. Ak to matka neurobí, o tom, či sa má s dieťaťom vrátiť, rozhodne súd.

 

Dôvody, pre ktoré ženy s deťmi odchádzajú, bývajú podľa nej často ekonomické.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona