Slovenky trápi najmä vysoký krvný tlak, silné bolesti hlavy a alergie

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:13 • 2 min
Slovenky trápi najmä vysoký krvný tlak, silné bolesti hlavy a alergie

Slovenky trápi najmä vysoký krvný tlak, silné bolesti hlavy a alergie

slovakia

left justify in out

Najrozšírenejším dlhotrvajúcim zdravotným problémom slovenských žien je vysoký krvný tlak, potom silné bolesti hlavy a alergie. U mužov sú to okrem vysokého krvného tlaku a alergií chronické ochorenia chrbta. Vyplýva to z Európskeho zisťovania o zdraví (EHIS), ktoré realizoval Štatistický úrad (ŠÚ SR). Úrad získal v rámci tohto zisťovania informácie od 4972 osôb vo veku 15 rokov a viac.
"Pokiaľ ide o diagnostikovanie týchto problémov ukázalo sa, že najmenšiu mieru diagnostikovania lekárom vykazujú silné bolesti hlavy," skonštatoval dnes na tlačovej konferencii Pavol Baxa, riaditeľ odboru sociálnej štatistiky ŠÚ SR. Zisťovanie bolo zamerané aj na celkové hodnotenie zdravia. Ako veľmi dobré alebo skôr dobré zhodnotilo svoje zdravie celkom 64,1 percenta skúmanej populácie. Naopak za skôr zlé alebo veľmi zlé ho považuje 12,2 percenta populácie. Ženy v porovnaní s mužmi hodnotia svoje zdravie ako horšie.  
Jedným z faktorov ovplyvňujúcich zdravie je aj telesná hmotnosť. "Podváhou trpí oveľa viac žien ako mužov a je doménou nižších vekových kategórií," skonštatoval Baxa s tým, že podváhu vykazuje 4,5 percenta a normálnu hmotnosť má 45,1 percenta populácie vo veku 15 a viac rokov. Nadváhou trpí 33 percent a obezitou 13,9 percenta skúmanej populácie.
Zisťovanie bolo zamerané aj na zmyslové a fyzické funkčné obmedzenia. Okuliare alebo kontaktné šošovky používa 57,1 percenta žien a 40,8 percenta mužov. Ako uviedol Baxa, podiel užívateľov so zvyšujúcim sa vekom narastá. Kým vo vekovej skupine 15 až 19 rokov používa okuliare alebo kontaktné šošovky 13,5 percenta mužov, u viac ako 60-ročných mužov je to viac ako 80 percent. U žien je to vo veku 15 až 19 rokov 32 percent a vo veku nad 60 rokov je na okuliare odkázaných viac ako 90 percent.
"EHIS je výberové zisťovanie u obyvateľstva, ktoré sa vykonalo na základe harmonizovanej metodiky vypracovanej Eurostatom," skonštatovala Ľudmila Benkovičová predsedníčka ŠÚ SR. Podľa jej slov získané informácie predstavujú významný zdroj údajov pre medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie a na analýzy zdravotného stavu slovenskej populácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies