Slovenky sú spomedzi Európaniek najmenej zdravé, konštatuje EK

NETKY.SK • 29 Február 2016, 17:47 • 2 min
Slovenky sú spomedzi Európaniek najmenej zdravé, konštatuje EK

BRATISLAVA - Slováci sa dožívajú nižšieho veku v porovnaní s inými obyvateľmi Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Výraznejšie sa to týka mužov ako žien. Zdravotný stav Slovákov sa však pomaly zlepšuje. Konštatuje sa to v tohtoročnej správe Európskej komisie (EK) o Slovensku. Ide o pracovný dokument útvarov EK a nepredstavuje jej oficiálne stanovisko.

 

Stredná dĺžka života pri narodení dosahuje u mužov 72,9 roka oproti priemeru 77,8 roka v EÚ. U žien je to na Slovensku 80,1 roka oproti 83,3 roka v EÚ. Poukazujú na to údaje z roku 2013.

 

"Priemerná doba, počas ktorej si ľudia užívajú dobrý zdravotný stav a sú bez invalidity, je v prípade žien najnižšia v EÚ a jedna z najnižších v prípade mužov," píše sa v správe. Vysoká miera úmrtnosti môže podľa EK znížiť potenciálnu pracovnú silu Slovenska vo výške dodatočného 1,4 percentuálneho bodu oproti priemeru EÚ.

 

Na úrovni priemeru EÚ sú na Slovensku ukazovatele prístupu k zdravotnej starostlivosti vrátane nákladov, vzdialenosti a čakacích lehôt. Pomerne vysoký je však podľa EK podiel hotovostných doplatkov na celkových výdavkoch na zdravotnú starostlivosť. Ide o 22 percent, priemer EÚ je na úrovni 16 percent. "A dosť rozšírené sú aj úplatky (22 percent)," píše sa v správe.

 

Sektor zdravotnej starostlivosti čelí podľa EK naďalej problémom dlhodobej udržateľnosti. Výdavky na zdravotnú starostlivosť označila komisia za relatívne nízke. Všimla si tiež, že niekoľko verejných nemocníc je "naďalej v zlej finančnej situácii, čo môže byť odzrkadlením pretrvávajúcich nedostatkov pri obstarávaní v zdravotníctve".

 

Slovenský systém dlhodobej starostlivosti je roztrieštený a chýba mu strategické plánovanie, upozorňuje EK. Verejné výdavky na ňu majú byť jedny z najnižších v EÚ (0,2 percenta HDP v roku 2013), dostupnosť služieb starostlivosti má byť "obzvlášť nedostatočná na úrovni obcí". "Starostlivosť musia následne poskytovať príbuzní, čo má negatívne účinky na ich účasť na trhu práce," upozornila EK.

 

Pokrok v zavádzaní eHealth-u a DRG na Slovensku je podľa EK pomalý. EHealth má však dobrý potenciál priniesť úspory na nákladoch, uvádza sa v správe. "Jeho plánovaným zavedením sa pravdepodobne zníži súčasné nadmerné predpisovanie liekov," píše EK. Elektronické zdravotníctvo bude podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nasadené plošne v zmysle legislatívy od roku 2017.

 

Komisia vydala správy ku každému členskému štátu s výnimkou Grécka a Cypru. "Poslúžia ako základ pre diskusie s členskými štátmi o ich rozhodnutiach v oblastiach jednotlivých vnútroštátnych politík ešte pred tým, než v apríli predložia svoje národné programy," informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku. Zo správy o krajine sa bude vychádzať aj pri vypracúvaní konkrétnych odporúčaní komisie pre jednotlivé krajiny, ktoré vychádzajú koncom jari.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies