Slovenky na deviate ME: Slabá príprava, ale smelé ciele

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 08:12 • 2 min
Slovenky na deviate ME: Slabá príprava, ale smelé ciele

BRATISLAVA - Slovenské basketbalistky nemajú pred nadchádzajúcimi 34. majstrovstvami Európy vo Francúzsku (15. - 30. júna 2013), kde sa v základnej A-skupine vo Vannes postupne stretnú s Čiernohorkami (15. 6.), Ukrajinkami (16. 6.) a Turkyňami (17. 6.), veľké oči.

slovakia

left justify in out

Ich rozpačitú prípravu na tohtoročný vrchol roka prešpikovalo osem stretnutí, ale iba proti trom súperom; dosiahli v nich bilanciu 6 - 2: išlo o súboje v slovinskej Kranjskej Gore proti Srbsku (1 víťazstvo - 1 prehra), v Ružomberku štyri s Japonskom (3 - 1) a dva bratislavské proti výberu "zbornej" (2 - 0).

"Príprava bola krátka, polovičná. Chýbali nám v nej stretnutia proti kvalitným európskym súperom, ale keď ich zháňame v marci či apríli, niet sa čomu čudovať. Čo sa však dalo stihnúť, sme splnili, odviedli sme maximum. Predĺžil som tréningy, dievčatá toho mali dosť, ale pracovali svedomito a nemám im čo vyčítať," sumarizoval tréner reprezentácie SR Ivan Vojtko. "Keď chceme a veľa nestriedam, výborne bránime. Súperky pustíme len k máločomu, 'žijú' väčšinou z trestných hodov. Musíme však jednoznačne zvýšiť efektivitu v zakončení, lebo nepremieňame vyložené šance. Mali by sme dávať 70 - 80 bodov, máme na to, ale nedarí sa nám. Ak sa nám to podarí prelomiť, môžeme si trúfať na každého súpera. Nemáme jednu-dve líderky, ťahať to bude sedem, osem hráčok. Sú vyrovnané, vyskočiť môže každá, rozhodnúť momentálna forma," poznamenal Vojtko. 

Pre ženskú basketbalovú reprezentáciu Slovenska bude blížiaci sa turnaj historicky deviatym vystúpením na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnej republiky a po Lotyšsku 2009 a Poľsku 2011 zároveň tretím v sérii. Na predchádzajúcich ME výber pod vedením vtedajšej trénerky Natálie Hejkovej nepostúpil zo základnej skupiny, predtým v Rige pod taktovkou Američanky Pokey Chatmanovej obsadil 8. priečku. Cieľom súčasného družstva je postup zo základnej skupiny, odkiaľ sa ďalej kvalifikujú tri tímy. 

"Ukrajina by mala byť 'akože' slabšia, ale na šampionát príde v skutočnosti veľmi silná. Ruskému 'béčku' naložila dvakrát o dvadsať bodov. Turecko je vicemajster Európy, po Rusku ide o najsilnejšiu euroligovú krajinu. Cítiť to v zápasoch, najmä v jeho koncovkách, kde sa prejavujú skúsenosti hráčok. Čierna Hora má takisto základnú zostavu zloženú z euroligistiek, bude hrať úplne iný basketbal ako napríklad rýchle Japonky - profesorský, pochodový, so zakončením akcií po dvadsiatich sekundách. Otázne je, či im my vnútime náš štýl hry, alebo oni ten ich nám," analyzoval 48-ročný kouč (nar. 27. decembra 1964). 

Slovenky odcestujú do dejiska blížiaceho sa šampionátu vo štvrtok nadránom. Prvý duel odohrajú v sobotu 15. júna o 12.30 h proti Čiernohorkám. 

Prípravné zápasy Slovenska pred ME 2013
Srbsko - Slovensko 68:74 
Srbsko - Slovensko 83:65 
Slovensko - Japonsko 61:52 
Slovensko - Japonsko 65:76 
Slovensko - Japonsko 61:52 
Slovensko - Japonsko 65:63 
Slovensko - Rusko "B" 67:65 
Slovensko - Rusko "B" 62:53 

Program Slovenska na ME: 
A-skupina (Vannes): 
Sobota 15. júna: Čierna Hora - SLOVENSKO (12.30)
Nedeľa 16. júna: SLOVENSKO - Ukrajina (12.30)
Pondelok 17. júna: Turecko - SLOVENSKO (15.00)
* zo skupiny postúpia prvé tri tímy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies