Slovenky idú do Baku s túžbou prekvapiť svet

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 14:36 • 2 min
Slovenky idú do Baku s túžbou prekvapiť svet

BRATISLAVA - Slovenské volejbalistky pod taktovkou kormidelníka Mareka Rojka sa v týchto dňoch v Leviciach pripravujú na dvojzápas proti Azerbajdžanu v rámci 3. kola kvalifikácie o postup na ME 2015 do Belgicka a Holandska (26. septembra - 4. októbra 2015). Úvodný duel tohto neľahkého barážového merania síl odohrajú v sobotu 23. mája v Baku (15.00 h SELČ), odveta bude o týždeň neskôr 30. mája v Leviciach (18.00 h).

slovakia

left justify in out

Tréner Rojko veľmi privítal možnosť počas päťtýždňovej prípravy odohrať tri kvalitné zápasy s Bieloruskami, ktoré hrajú v podstate obdobným štýlom ako reprezentantky Azerbajdžanu.

 

Jeho zverenky v rámci prípravy na najdôležitejšie súboje slovenskej ženskej reprezentácie v sezóne 2015 odohrali v dňoch 14. - 16. mája tri zápasy. V jednom z nich zvíťazili 3:1, vo zvyšných dvoch konfrontáciách s Bieloruskom ťahali za kratší koniec (2:3 a 1:3). "Aj keď dve stretnutia z tých troch mali štatút neoficiálnych meraní síl, my sme ku všetkým pristupovali mimoriadne seriózne. Pre nás to boli vážne duely s vážnym súperom. Sme radi, že sme s nimi mohli odohrať toľko ťažkých setov," pripomenul kouč tímu SR Marek Rojko. 

 

Prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Ľubor Halanda pred konfrontáciou slovenského a azerbajdžanského volejbalu pripomenul skutočnosť, že SR chýbala na predchádzajúcich dvoch ME (2011 a 2013). Preto realizačný tím na čele s trénerom Rojkom urobí všetko pre to, aby práve táto generácia dievčat na šampionáte starého kontinentu už neabsentovala. "Vieme, že Azerbajdžan je v tejto konfrontácii v pozícii vysokého favorita. Ženský volejbal v tejto krajine je na inej úrovni než u nás, pretože v nej práve do tohto športu investujú obrovské peniaze. Tento trend sa potom odzrkadľuje aj na vysokej úrovni reprezentácie i klubových tímov," priblížil šéf slovenského volejbalu Ľ. Halanda najbližšieho súpera v boji o postup na ME 2015. "Ale aj naše hráčky sú profesionálky. Volejbalom sa živia, je to ich zamestnanie. Preto verím, že ku stretnutiu s Azerbajdžanom sa postavia ako pravé profesionálky. Boli by sme veľmi radi, keby aj v pozícii hosťujúceho družstva odohrali na horúcej pôde Azerbajdžanu kvalitný súboj, ktorý ich až do poslednej chvíle udrží v hre o postup na ME 2015. Verím, že v Baku v sobotu odohrajú taký zápas, ktorý uspokojí a poteší priaznivcov volejbalu na Slovensku," zdôraznil prvý muž SVF a pokračoval : "Cieľ je pred nami veľmi náročný, ale iba vtedy sa môžeme športovo a výkonnostne posúvať ďalej, keď si budeme pred seba dávať vysoké ciele." 

 

V takom duchu, ako hovoril na stretnutí s novinármi prezident SVF Ľubor Halanda, prezentovali svoje ambície a túžby tímu aj jeho kapitánka Martina Noseková a najlepšia volejbalistka SR za rok 2014 Jaroslava Pencová. "Azerbajdžanský volejbal trochu poznám. V minulosti som v ňom tri mesiace pôsobila. Viem, akým štýlom hrajú. Je to typická ruská škola. Ideme tam s ambíciou odovzdať na palubovke všetko, čo máme natrénované. Neviem, či to bude stačiť na zdolanie domáceho výberu, ale aspoň sa o to pokúsime. Klíma v tíme je výborná. Dievčatá si uvedomujú, že reprezentovať v takom náročnom súboji je mimoriadne zodpovedná vec. Šance na postup ďalej vidím 60 percent v prospech Azerbajdžanu, 40 percent v prospech nás," povedala pre agentúru SITA Martina Noseková. 

 

Jej spoluhráčka z národného výberu Jaroslava Pencová doplnila, že šancu na vytúžený úspech s vysokým favoritom ponúka najmä skutočnosť, že súboj sa hrá na odvetu. Tá bude o týždeň neskôr v Leviciach. "Keď nám vyjde deň a prikloní sa k nám povestné športové šťastie, môžeme vyhrať aj nad Azerbajdžanom. Zúčastniť sa na ME žien je pre nás veľmi lákavým cieľom. Preto ideme do súboja s tým, že nemáme čo stratiť, môžeme iba získať. Ak by sme v Baku iba tesne prehrali, máme šancu im to doma vrátiť, resp. hrať o šancu pobiť sa o postup v ´zlatom sete´. Ak by k tomu došlo, verím, že výborné levické publikum by nás v tomto dueli podporilo," vysvetlila Jaroslava Pencová schodnú cestu k bránam ME 2015. 

 

"V tejto kvalifikácii chceme pracovať s najlepšími hráčkami, ktoré momentálne majú špičkovú športovú formu. Nechceme robiť žiadne experimenty. V hre je obrovská šanca pre celú jednu generáciu dievčat. Veľmi im želám postup na majstrovstvá Európy. Bol by som veľmi rád, keby som sa s nimi mohol predstaviť na tejto vážnej prehliadke ženského volejbalu," uviedol Marek Rojko. 

 

Tréner slovenského ženského národného výberu pripomenul, že v nominácii je dvadsať dievčat, z ktorých až sedemnásť pôsobí v zahraničných kluboch - osem či deväť z nich sú hráčkami elitných družstiev. Podľa neho aj to je dôkazom, že aktuálne slovenské reprezentantky z volejbalu voľačo vedia a majú svoju kvalitu. "Ak by ju nemali, určite by v tých kluboch nehrali," zdôraznil Marek Rojko a pokračoval: "Dievčatá v tíme extra motivovať netreba, pretože veľmi dobre vedia, o čo v Baku budú hrať. V dvojsúboji s Azerbajdžanom, ktorý je veľkým favoritom tohto merania síl, hrajú aj o svoj nový angažmán, o svoju volejbalovú budúcnosť, o svoju novú prácu. Ak by sa nám podarilo postúpiť na ME 2015 na úkor Azerbajdžanu, prekvapili by sme celý svet. V ženskom volejbale je však všetko možné. V ňom sa každý druhý víkend zrodí nejaké veľké prekvapenie na úkor vysokého favorita. Boli by sme veľmi radi, keby sme k tým prekvapeniam prispeli aj my," vyslovil svoju tajnú túžbu kormidelník slovenskej ženskej reprezentácie Marek Rojko. 

 

"V družstve Azerbajdžanu pôsobí niekoľko špičkových volejbalistiek, ktoré už roky hrajú Ligu majstrov, respektíve hráčok, ktoré majú top meno v tomto športe. Napriek tomu ideme do Baku prekvapiť a pobiť sa o čo najlepší výsledok. Naše ambície sú veľmi smelé, cieľ máme odvážny, ale silu súpera musíme rešpektovať," skonštatoval Marek Rojko a dodal: "Chceme poďakovať federácii, že nám umožnila cestovať do Baku o deň skôr, než bolo pôvodne v pláne. Aj ten jeden deň navyše nám pomôže lepšie sa aklimatizovať v dejisku súboja. Aj to je dôkazom úsilia, že smerom k tomuto mimoriadne dôležitému zápasu stále robíme všetko, aby sme o týždeň v Azerbajdžane boli domácim podľa možnosti vyrovnaným súperom." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies