Slovenky do štvrťfinále, Marks: Rozhodol gól v úvode 3. tretiny

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:59 • 2 min
Slovenky do štvrťfinále, Marks: Rozhodol gól v úvode 3. tretiny

TAMPERE - Slovenské florbalistky vybojovali historický postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V utorkovom zápase 1. kola play off zdolali v Tampere Nórky 4:2 a premiérovo postúpili medzi najlepšiu svetovú osmičku.

slovakia

left justify in out

Vo štvrťfinále MS narazia vo štvrtok 10. decembra o 17.30 SEČ na obhajkyne titulu a najväčšie favoritky turnaja Švédky.

 

Zverenky trénera Jaroslava Marksa vyhrali základnú D-skupinu bez straty "kvetinky", keď postupne zvíťazili nad Ruskami (4:2), Američankami (15:2) i Holanďankami (13:1). V kľúčovom dueli s Nórkami prehrávali od 7. minúty po góle Hegy Oisethovej, no ešte v prvej tretine Michaela Šponiarová vyrovnala a v tretej časti sa podarilo Slovenkám kompletne otočiť skóre. Svoje ôsme góly na šampionáte strelili Paulína Hudáková a Lucia Košturiaková, ďalší pridala Romana Janegová a po triumfe 4:2 tak mohli hráčky v bielych dresoch sláviť vytúžený postup.

 

Slovenské reprezentantky tak bez ohľadu na výsledok zápasu so Švédkami dosiahnu svoj historicky najlepší výsledok na MS. Doteraz najvyššie boli na šampionáte pred dvoma rokmi v Česku, keď obsadili deviatu priečku.

 

MS vo florbale žien - 1. kolo play off:

Nórsko - SLOVENSKO 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)

Góly: 7. Oisethová (Gillbergová), 56. Torpová (Hermansenová) - 17. M. Šponiarová (Z. Šponiarová), 42. P. Hudáková (K. Hudáková), 47. Košturiaková (K. Hudáková), 48. Janegová (Ďuríková). Rozhodovali: Brandle, Niedermann (obaja Švajč.), vylúčenia: 3:1, presilovky a oslabenia: 0:0, 195 divákov.

Zostava SR: Mládenková - Klapitová, Z. Šponiarová, Bobotová, Ďuríková, Turčáková, Ješšová - Košturiaková, Ferenčíková, M. Šponiarová - P. Hudáková, K. Hudáková, Janegová - Trošková, Malichová, Sádecká - Boľová, Šidlová, Gáliková

 

Slovenky boli v Zimnej hale Hakametsä od úvodu kombinačnejším a smerom dopredu aktívnejším družstvom, no dobre brániace Nórky ich do veľkých šancí nepúšťali. Pohybom hýrila najmä kapitánka Košturiaková, súperky dokázali jej pokusy blokovať. Severanky sa spoliehali na brejky, v 7. minúte im jeden vyšiel, Oisethová síce skórovala nohou, no rozhodcovia jej gól uznali. Slovenky tak prvýkrát na šampionáte prehrávali. Vývoj nimi otriasol iba na chvíľu, K. Hudáková a Janegová ešte v 11. min. v dorážkach neuspeli, ale o šesť minút neskôr už M. Šponiarová tečovanou strelou vyrovnala. Obraz hry sa v druhom dejstve veľmi nezmenil, Marksove zverenky sa iba ťažko prebíjali cez súperovu defenzívu. Do vedenia ich mohla dostať K. Hudáková, nórska brankárka Fosmarková jej však blafák vystihla a slovenská hráčka sa po páde otrasená iba ťažko dvíhala zo zeme. V 33. min. mohla vrátiť súperkám náskok Naessová, Mládenková ale skvele zasiahla, následne si vydýchla, keď nórska strela skončila na žŕdke. Boj o každý centimeter priestoru pokračoval aj v 3. tretine, kouč Marks zoštíhlil hru na dve formácie. Dôležitý psychologický moment prišiel v 42. min., keď po parádnej prihrávke od K. Hudákovej z prvej trafila odkrytú časť bránky najproduktívnejšia hráčka turnaja P. Hudáková a poslal svoj tím prvýkrát do vedenia. Slovenky to viditeľne nakoplo, v 47. min. prekonala Fosmarkovú Košturiaková a vzápätí zvýšila na 4:1 Janegová. Pre Nórky to bola studená sprcha, z ktorej sa už ťažko spamätávali. V 56. min. už iba skorigovala na 4:2 Torpová, o záverečný tlak sa pripravili severanky samé, keď sa po faule autorky druhého nórskeho gólu museli brániť v oslabení.

 

Hlasy po zápase (zdroj: szfb.sk, RTVS):

Jaroslav Marks, tréner SR: "Súboj sa začal veľmi opatrne. Oba tímy sa na seba takticky pripravili. Hráčky bolo nervózne a báli sa, aby nespravili zbytočnú chybu. V druhej tretine bolo všeobecne veľmi málo streleckých pokusov. Rozhodujúci bol náš gól na začiatku tretej tretiny. Odohrali sme výborných desať minút s peknou kombináciou a hlavne sme strelili ďalšie góly."

 

Luca Košturiaková, kapitánka a autorka tretieho gólu SR: "Neskutočné, chce sa mi plakať od šťastia. Je to môj jednoznačne najkrajší zážitok, odkedy pôsobím v reprezentácii. Reprezentujem Slovensko už desať rokov a za ten čas sme sa dokázali vyšplhať zo spodných priečok až do svetovej špičky, čo prežívam dosť emotívne. Zápas bol aj o kondičke, Nórky v tretej tretine 'odišli'. Proti Švédkam to bude ťažké, veľká šanca tam nie je, ony sú výkonnostne niekde inde a asi nám vystavia stopku. Budeme sa však snažiť hrať srdcom, potešiť fanúšikov a priniesť im prijateľný výsledok."

 

Denisa Ferenčíková, SR: "Začiatok bol z oboch strán trošku nervózny. Niet sa čomu čudovať, išlo o veľa a nikto nechcel urobiť chybu. V ďalšom priebehu sme sa snažili niečo vytvoriť a teší nás, že v poslednej tretine padli dva rýchle góly a vo zvyšnom priebehu sme si už výsledok postrážili."

 

ďalšie výsledky

1. kolo play off

Lotyšsko - Austrália 10:3, Nemecko - Dánsko 3:2 po nájazdoch, Poľsko - Rusko 4:1

o 13.-16. miesto

USA - Japonsko 10:2, Singapur - Holandsko 3:4

 

štvrťfinále:

streda 9. decembra

11.30 Švajčiarsko - Lotyšsko

14.30 Česko - Poľsko

17.15 Fínsko - Nemecko

štvrtok 10. decembra

17.30 Švédsko - SLOVENSKO

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona